City Transit Besar: Munich

Satu penghormatan kepada kejuruteraan Jerman, Munich sistem transit bandar adalah cepat dan cekap. Hampir setiap tempat yang pelancong dan pelawat jangka pendek akan mahu melihat (kecuali untuk lapangan terbang dan Dachau) didapati di zon dalam (Innenraum), yang ditandakan biru pada peta transit awam di Munich. Ini membolehkan kos pengangkutan ke bawah dan mengurangkan keperluan untuk pemindahan dan laluan yang rumit.

munich-city-01

Tiket adalah sah di semua platform – U-Bahn, S-Bahn, trem dan bas. Walau bagaimanapun, mereka perlu disahkan (iaitu masa dicap) sebelum papan anda. Mesin di U-Bahn dan S-Bahn platform boleh menjaga ini, begitu juga pemandu bas di trem. Kegagalan untuk mengesahkan tiket anda meletakkan anda pada rahmat yang berpakaian biasa pemeriksa bahawa anda mungkin tidak tahu anda sedang dalam perjalanan dengan. Mereka membahagikan 40 € denda dengan jenama yang terkenal di dunia kecekapan Jerman. Jangan menguji sistem.

munich-city-02

Terdapat tiga jenis tiket boleh didapati untuk sistem pengangkutan awam di Munich, yang sah di U-Bahn dan S-Bahn dan juga bas dan trem:

  • Einzelfahrkarten – satu perjalanan tiket yang menawarkan point-to-point pengangkutan
  • Streifenkarten – kononnya tiket ‘jalur’ yang lebih murah daripada tiket tunggal perjalanan kerana mereka boleh digunakan untuk beberapa perjalanan (atau dikongsi oleh beberapa orang)
  • Single-tageskarten dan rakan-tageskarten – tiket hari dan rakan kongsi yang membenarkan perjalanan tanpa had dari masa ia diaktifkan sehingga 6:00 pagi berikut

Pelawat jangka pendek juga mungkin mahu untuk membeli Kad CityTour sebaliknya. Ini membolehkan untuk tunggangan yang tidak terhad kepada sistem pengangkutan awam di blok satu atau tiga hari bersama-sama dengan diskaun untuk beberapa tarikan dan muzium tempatan.

Baca untuk maklumat khusus mengenai pilihan transit awam di Munich:

U-Bahn: sistem kereta bawah tanah di Munich mengendalikan rangkaian lapan barisan di seluruh bandar. Ini adalah cara praktikal pengangkutan untuk pelancong. Kebanyakan stesen yang terletak dalam jarak berjalan kaki dari hotel yang paling popular di Munich, termasuk mereka di sekitar daerah Schwabing bohemian, alasan Oktoberfest, Allianz Arena, muzium BMW dan beberapa taman-taman bandar.

S-Bahn: Sistem cahaya-rel memenuhi bandar dan pinggir bandar, jadi ia adalah lebih praktikal untuk penumpang dan penduduk dari pelawat jangka pendek. Walau bagaimanapun, S-Bahn tidak menyambung dua stesen kereta api utama di bandar ini, dan ia juga menyediakan perkhidmatan yang cepat ke dan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Munich. Begitu juga lawatan ke Dachau Kepekatan Camp Memorial boleh diselaraskan di S-Bahn.

Tram: Trem mengisi jurang antara U-Bahn dan S-Bahn stesen di sekitar pusat bandar Munich. Di sini, di daerah dalaman di bandar ini, mereka bersaing dengan U-Bahn dan S-Bahn di nombor talian dan stesen dihidangkan. Trem berhenti atas permintaan apabila penumpang tekan butang dalam kereta. Begitu juga, mereka akan berhenti untuk membolehkan penumpang baru untuk menaiki dari stesen.

Bahkan ada konsep pihak trem di Munich. Organisasi – sering kelab pelajar – akan menyewakan trem keseluruhan, memuatkan ia dengan bir dan mengambil lawatan bandar. Dan tidak, trem pihak tidak akan berhenti untuk menjemput anda tidak kira berapa keras anda gelombang.

Bas: Terdapat banyak bas yang menghubungkan jalan-jalan sekunder dan jalan-jalan di Munich. Mereka berada di sana jika anda mahu mereka, tetapi pengunjung skor jarang perlu menambah perkhidmatan kereta api di bandar ini dengan menaiki bas.

Teksi: Teksi Munich adalah kuning air dengan tanda ‘Teksi’ kuning dan hitam di atas bumbung. Mereka beratur di berdiri di sekitar bandar, dan juga di stesen-stesen kereta api dan lapangan terbang. Anda boleh berasal mereka tepi jalan apabila mereka tidak tidak diduduki. Teksi tidak murah, tetapi mereka masuk akal apabila anda cuba untuk kembali ke hotel selepas waktu pejabat atau semata-mata tidak boleh diganggu untuk joki untuk ruang di landasan kereta api.