Bagaimana untuk menjimatkan bila menuju ke KLIA2 dengan kereta atau teksi

Anda ingin memandu ke lapangan terbang tetapi kadar letak kereta yang terlalu mahal untuk anda? Anda ingin melancong ke lapangan terbang dengan teksi oleh tidak tahu yang merupakan cara yang paling murah? Artikel ini mungkin membantu anda!

klia2_main

Kenderaan Persendirian (Memandu)

Jika anda adalah seorang pengembara perniagaan, ia mungkin agak menyusahkan untuk perjalanan ke KLIA2 oleh pengangkutan awam dengan bagasi anda dan dokumen-dokumen penting. Namun begitu, kami yakin bahawa anda juga akan mahu menyimpan wang untuk lawatan anda.

1 Ogos 2015 dan seterusnya, pengendali utama tempat letak kereta KLIA2, gateway @ klia2 sedang cuba untuk menurunkan kadar tempat letak kereta untuk pelancong yang meletak kereta di KLIA2 untuk lebih daripada tiga hari. Tempat letak kereta semalaman selepas tiga hari dan jam keenam dan seterusnya akan digunakan pada struktur kadar letak kereta yang disemak semula, yang bermaksud bahawa hanya RM20 hanya akan dikenakan setiap hari selepas RM46 awal setiap hari untuk tiga hari pertama. Tempat letak kenderaan di gateway @ klia2 selama seminggu sekarang kos hanya RM218 dan bukannya RM322 sebelum semakan!

klia2-parking-rates-02

Nah, masih berfikir bahawa ia adalah terlalu mahal untuk anda? risau! Berikut adalah satu lagi pilihan untuk anda.

Ia terletak kira-kira 27km dari KLIA2 – Putrajaya Sentral. Untuk lebih tepat, ia terletak di Presint 7, kira-kira seratus meter dari Hospital Putrajaya. Anda boleh menggunakan tanda Hospital Putrajaya sebagai panduan anda. Sudah tentu, anda juga boleh merujuk kepada peta Google untuk Putrajaya Sentral atau GPS Koordinat 2 ° 55’53.2 “N 101 ° 40’11.3” E.

klia2-putrajaya-sentral-parking-01

Kadar letak kenderaan maksimum di Putrajaya Sentral hanya RM5 setiap hari, yang bermakna kadar letak kereta jumlah selama seminggu di Putrajaya Sentral hanya RM35! Sila rujuk jadual di bawah untuk kadar letak kereta yang:

putrajaya_sentral_parking_rates

Jadi, bagaimana anda sampai ke KLIA2 selepas anda meletakkan kereta anda di Putrajaya Sentral? Anda boleh mengambil Transit KLIA, ia hanya 5 minit berjalan ke Stesen Putrajaya & Cyberjaya beberapa langkah dari Putrajaya Sentral tempat letak kereta.

Well, mengambil KLIA Transit dari stesen ini kos hanya RM9.4 (dewasa) dan RM4.2 (kanak-kanak) untuk satu perjalanan! (harga baru selepas 2016) details boleh dapat di https://www.kliaekspres.com/plan-buy/fares-passes/

putrajaya_sentral_02

Bayangkan berapa banyak sebenarnya yang anda boleh berjimat dengan meletak kereta anda di Putrajaya Sentral dan sampai ke KLIA2 dengan KLIA Transit! Untuk maklumat lanjut mengenai kadar letak kereta di Putrajaya Sentral, anda boleh menghubungi: 03-8000 8000.

* Sila ambil perhatian bahawa KLIA Transit tidak beroperasi di tengah malam; anda mungkin perlu untuk merancangkan perjalanan anda lebih awal!

Teksi

Jika anda ingin dapatkan teksi ke lapangan terbang tetapi takut kepada caj terlalu mahal, di sini adalah beberapa tips untuk anda.

1) MyTeksi.

MyTeksi-logo

Ia aplikasi paling cepat dan paling selamat tempahan teksi. Menurut maklum balas daripada pelancong, bukannya merebut teksi bajet daripada MyTeksi, GrabCar (Ekonomi) mungkin menjadi pilihan yang lebih baik. Ini adalah kerana bahawa GrabCar (ekonomi) menawarkan kadar tetap dan ia biasanya lebih murah manakala teksi bajet tidak.

Untuk maklumat lanjut, anda memuat turun aplikasi mereka atau layari: https://www.grabtaxi.com/myteksi/

 

2) CAB2klia.

cab2klia

Menyediakan perkhidmatan pemindahan lapangan terbang inbound dengan kadar harga tetap dengan kerjasama dengan Mesra Jaya Sdn Bhd. CAB2klia menawarkan berbeza promosi dan menawarkan untuk pengguna mereka, seperti RM50 off dengan Kad Maybank, hanya membayar RM10 untuk perjalanan anda seterusnya, dan kopi panas atau ais teh percuma untuk pencinta kopi dan teh!

Untuk maklumat lanjut, anda boleh melawat: http://www.cab2klia.com/

 

 

,