Bagaimana untuk mencipta pelan holiday yang perfect

Anda telah bekerja keras dan menyimpan wang tunai untuk pergi bercuti yang baik, jadi sekarang adalah masa untuk pergi pada hari cuti. Tetapi bagaimana anda memastikan bahawa percutian anda akan seperti yang jangkaan anda? Mudah: pelan percutian yang baik dengan terliti! Pada asasnya, bercuti adalah sepatutnya memberikan fikiran dan badan anda berehat dari hustles setiap hari. Ia juga merupakan peluang untuk berehat dan hilangkan tekanan harian, untuk melupakan tekanan harian anda dengan menikmati keseronokan dan pengembaraan di cuti anda. Di sini ialah bagaimana untuk mewujudkan Pelan Holiday Perfect, untuk memastikan anda mendapat yang terbaik dari masa cuti anda.

Pilih destinasi anda

Apabila mewujudkan rancangan bercuti, anda perlu terlebih dahulu membuat keputusan mengenai apa yang anda ingin lakukan semasa berada jauh. Ini akan membantu anda untuk membuat keputusan di mana untuk pergi. Jika anda suka mendaki, pilih destinasi yang mempunyai laluan mendaki yang besar. Sebaliknya, jika anda suka menghabiskan sebahagian bercuti di pantai dengan terbakar di bawah matahari, melihat keluar untuk destinasi dengan cerah, pantai berpasir.

shanghai_01_cuti

Bila anda tanya diri anda apa yang anda mahu dari bercuti dan membuat keputusan kepada jenis aktiviti yang anda berniat untuk melibatkan diri dalam, anda akan mendapati ia agak mudah untuk mengambil beberapa destinasi atas yang menawarkan perkhidmatan tersebut. Cuba cari beberapa pilihan walaupun Google akan mempunyai anda dalam perjalanan anda kepada mencari lokasi yang sempurna.

flight_details

Membuat keputusan apabila anda bercadang untuk perjalanan

Selain daripada membuat keputusan mengenai destinasi percutian anda, anda juga perlu mengambil kira masa yang terbaik untuk perjalanan. Kebanyakan masa, anda boleh mendapat faedah yang maksimum dari bercuti anda, Termasuk mendapat diskaun besar, tempahan tiket lebih awal sebelum tarikh perjalanan atau semasa musim rendah. Anda juga perlu mengambil kira cuaca semasa di destinasi anda. Lagipun, anda tidak mahu untuk pergi hiking di khakis ketika hujan.

Mengatur perjalanan

Semasa terbang adalah kaedah yang paling sesuai apabila perjalanan jarak jauh, terdapat banyak pilihan lain termasuk bas atau kereta api. Sebagai alternatif, anda boleh menyewa kenderaan rekreasi.

Anda juga perlu membuat keputusan bagaimana anda akan ke hotel anda dan bagaimana anda akan mendapat sekitar semasa percutian anda.

Untuk mengelakkan kesulitan apabila anda sampai ke destinasi anda, pergi ke dalam talian dan menyemak kaedah pengangkutan yang ada di destinasi yang anda inginkan. Jadi adalah lebih baik untuk membandingkan harga yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat pengangkutan yang berbeza. Untuk mengetahui bagaimana dipercayai mereka, pertimbangkan memanggil mereka untuk mendapatkan rasa untuk orang yang anda akan berurusan dengan apabila anda sampai ke sana.

Jika anda berniat untuk perjalanan di sekitar banyak, pertimbangkan menyewa kenderaan sebaik sahaja anda sampai ke destinasi anda. Sebuah kenderaan yang disewa akan datang dalam berguna jika tempat yang anda ingin lawati secara meluas tersebar. Sebaliknya, jika anda tidak merancang untuk perjalanan banyak apabila anda telah sampai ke destinasi anda, anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan teksi, Uber atau ulang-alik dari lapangan terbang. Untuk senarai promosi, anda boleh lihat di MATTA Fair 2017.

Mencari Penginapan

resort_stay

Apabila memilih penginapan ideal anda, pertimbangkan apa yang penting kepada anda. Perhatikan pilihan seperti kemudahan dalam bilik, Wi-Fi percuma, sarapan percuma. Anda juga perlu mengambil kira jarak dari cara pilihan anda pengangkutan dan tempat letak kenderaan dasar.

Selain daripada tinggal di sebuah hotel, anda boleh memilih untuk lain-lain bentuk penginapan termasuk tinggal bersama rakan-rakan, asrama, atau Airbnb – anda sebenarnya mempunyai pelbagai kemungkinan untuk dipilih.

Tempah hotel awal anda akan ingin lawati

Sebaik sahaja anda telah membeli tiket kapal terbang anda dan memutuskan penginapan anda, ia adalah masa untuk berfikir tentang tempahan hotel di tempat yang anda ingin lawati. Walaupun sesetengah pelancong lebih suka spontan yang memberi mereka ruang untuk meneroka tempat-tempat yang mereka tidak kira di dalam jadual perjalanan mereka, tempahan tempat-tempat tertentu yang anda mahu untuk meneroka adalah kritikal untuk rancangan percutian yang tidak berkesan.

Dapatkan dokumen anda

Destinasi yang berbeza memerlukan dokumen yang berbeza bergantung kepada rantau ini atau negara yang anda ingin lawati. Untuk mengelakkan diri daripada berpaling atau membuat perubahan saat akhir kepada destinasi anda, mendapatkan surat-surat penting anda dan memastikan mereka selamat. Pastikan anda melihat ke dalam keperluan visa untuk negara yang ditetapkan anda, dan memohon awal! Buat satu senarai nombor pasport, nombor telefon penting anda dan nombor kad kredit hanya dalam kes kecemasan. Anda juga mungkin perlu menjalani pemeriksaan kesihatan dan nasihat daripada doktor anda mengenai vaksin yang diperlukan sebagai perlindungan terhadap jangkitan.

doc_visa

Sebelum berlepas ke percutian anda, mempertimbangkan untuk membeli insurans perjalanan. Ini akan memberi anda ketenangan fikiran apabila anda melakukan perjalanan di seluruh dunia. Kebanyakan syarikat-syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini meliputi pemindahan perubatan dan perlindungan terhadap pembatalan perjalanan. Mereka juga boleh membantu jika anda kehilangan dokumen perjalanan anda.

Pembungkusan dan persiapan untuk keberangkatan

Pelan cuti berkesan melibatkan pembungkusan terlebih dahulu untuk mengelakkan meninggalkan daripada perkara penting yang anda mungkin perlu semasa percutian anda. Jika anda mungkin lupa sesuatu sekiranya anda memasukkan saat akhir, menyusun senarai perkara yang anda akan perlukan. Pastikan senarai dengan anda dan apabila anda berfikir sesuatu yang lain anda mungkin perlu, tambah mereka.

Untuk membantu anda lebih, berfikir tentang perkara yang anda gunakan setiap hari dan pek ini dahulu kerana anda akan memerlukan mereka yang paling apabila anda berada jauh. Sentiasa ingat untuk pra-membungkus barang-barang penting seperti ubat-ubatan dan kit pertolongan cemas.

Untuk mengelakkan diri ke dalam masalah dengan pembawa anda, lihat berapa banyak bagasi anda dibenarkan untuk membawa dan urutannya. Dalam keadaan tertentu, ia adalah lebih mudah untuk membeli beberapa pakaian tambahan sebaik sahaja anda tiba di destinasi anda berbanding dengan membayar yuran bagasi tambahan.

Keselamatan telah menjadi kebimbangan utama dalam mata transit utama. Jadi, untuk mengelakkan detik-detik memalukan di lapangan terbang, pek dengan keperluan keselamatan di tempat-tempat transit dalam fikiran. Salah satu keperluan terkini adalah bahawa semua peranti elektronik perlu dikenakan supaya mereka boleh dihidupkan di meja keselamatan. Selain itu, anda perlu mengikut peraturan beg plastik yang dapat ditutup semula untuk pes dan cecair – kebanyakan negara membenarkan maksimum 100mls di carry-on bagasi anda. Jika anda mempunyai lebih daripada itu, membungkus mereka ke dalam cek anda di dalam beg dan bukannya.

Apabila pembungkusan, ia adalah penting bahawa anda memastikan beg pakaian anda tidak terlalu penuh. Ingat bahawa anda perlu sedikit ruang untuk dimuatkan dalam beberapa buah tangan untuk dibawa pulang ke rumah.

travel_bag_kids

Akhirnya, menganjurkan percutian yang sempurna anda akan mengambil banyak perancangan yang teliti. Ini boleh mengambil masa yang lama tetapi ia adalah berbaloi. Apabila anda tahu anda mempunyai pelan percutian yang baik, anda boleh berehat lebih dan mengalu-alukan percutian anda dengan pengetahuan bahawa segala-galanya adalah di bawah kawalan. Anda juga akan mengelakkan diri daripada terperangkap dalam keputusan merangsang di masa yang boleh merosakkan rancangan percutian anda.

,