Cuti Seminggu ke Seoul pada Cuti Sekolah

Saya sangat bersemangat untuk bercuti seminggu ke Seoul, ibu kota Korea Selatan, pada cuti sekolah. Seoul merupakan sebuah bandaraya yang moden dengan keunikan budayanya yang kaya. Saya merancang untuk melawat beberapa tempat menarik di sana.

Hari pertama, saya memulakan perjalanan dengan melawat Istana Gyeongbok. Istana ini merupakan salah satu daripada lima istana di Korea Selatan. Saya amat terpesona dengan seni bina dan karya seni yang indah di dalam istana ini. Selepas melawat istana, saya melawat Namsan Tower untuk menikmati pemandangan kota Seoul dari atas menara. Pada hari pertama, kita bermalam di PJ Hotel Seoul yang sangat cantik.

Hari kedua, saya dan keluarga berkunjung ke pasar tradisional, Gwangjang Market. Di pasar ini, saya berpeluang untuk mencuba makanan Korea yang autentik seperti bibimbap, tteokbokki, dan kimbap. Kami juga membeli beberapa barangan seperti pakaian dan suvenir.

Pada hari ketiga, kami melawat Museum Seni Seoul dan meneruskan perjalanan ke Bukchon Hanok Village. Di sini, kami menikmati suasana kampung tradisional Korea dan karya seni arsitektur Hanok yang indah.

Hari keempat, kami mengambil masa untuk berehat dan menikmati keindahan taman di sekitar Seoul. Kami mengunjungi Taman Nasional Bukhansan dan menikmati pemandangan semula jadi yang menakjubkan.

Hari kelima, kami melawat Lotte World, taman tema terkenal di Seoul. Kami bermain roller coaster dan menikmati aktiviti lain seperti skating dan bowling.

Pada hari terakhir, kami berkunjung ke Jembatan Hangang dan menikmati pemandangan malam di sekitar Sungai Hangang. Selepas itu, kami melawat Myeong-dong, sebuah kawasan perbelanjaan popular di Seoul.

Kesimpulannya, cuti seminggu ke Seoul adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Terdapat banyak tempat menarik untuk dilawati dan pengalaman yang pelbagai yang boleh dinikmati oleh semua orang. Saya berharap untuk kembali ke Seoul suatu hari nanti dan menikmati keindahan dan keunikannya sekali lagi.