Sabar Menanti: Jika tunggulah makanan Melayu lazat berbaloi

Restoran ini dipanggil Restoran Sabar Menanti yang secara harfiah bermaksud “menunggu dengan sabar” dalam bahasa Melayu. Anda boleh bayangkan reaksi riang gembira kepada pilihan yang agak pelik nama restoran, kan? Well, tempat ini memberi tumpuan kepada konsep “makanan perlahan”; setiap hidangan tunggal dan setiap sekeping roti (flatbread India) dimasak di tempat kejadian apabila setiap pesanan. Bersedia untuk makan selagi makanan yang datang (perlahan-lahan) untuk paip meja anda panas dan penuh dengan rasa segar. Tetapi sudah tentu, mereka menyampaikan suatu penyebaran terpuji hidangan siap dimasak untuk sarapan pagi dan makan tengah hari juga, dalam tradisi nasi campur tetapi ini adalah lanjutan kecil kekuatan dapur mereka. Restoran ini juga mempunyai batalion kakitangan tergesa-gesa mengambil pesanan anda dan berkhidmat platefuls makanan Melayu lazat.

Sabar Menanti boleh mengakui sebagai hanya satu lagi kedai makan Melayu di dalam bandar Ipoh yang tenang; terletak jauh dari penglihatan yang jelas dalam persekitaran taman oasis seperti di sebelah kolam renang awam.

blog-ipoh-restaurant-sabar-menanti-01

Saya datang di restoran belakang pada pertengahan tahun 1990-an (mungkin ia adalah nama yang lain atau di bawah pengurusan yang berbeza 20 tahun yang lalu) apabila kita digunakan untuk menghadiri latihan renang di sini, dan tertanya-tanya apa kekecohan itu dengan garis kenderaan yang diletakkan di sepanjang jalan yang membawa kepada pintu masuk ke kolam renang. Hanya baru-baru ini telah kita mempunyai peluang untuk mencuba beberapa rangkaian Sabar Menanti ini hidangan, mudah Melayu hampir desa dengan sentuhan sangat Malaysia seperti roti yang diilhamkan canai India-Muslim dan juga telur setengah matang Cina diilhamkan disampaikan kepada roti bakar tebal dengan sedikit lada sulah dan kicap / sos soya pekat.

blog-ipoh-restaurant-sabar-menanti-02

Untuk sarapan pagi, anda juga boleh memesan mee goreng atau nasi dari dapur, yang berkesan boleh menguji kecekalan mereka sehingga awal pagi dan untuk anda mungkin mengalami Sabar Menanti ujian layanan merangkap kesabaran. Tetapi mari kita tidak menyimpang. The roti canai tiba panas dan garing. Anda juga boleh melihat sekeping lempeng India dibuat terlalu kering tanpa dos yang tidak sihat daripada minyak sapi mengelirukan; tekstur adalah tepat dengan chewiness tertentu bahawa saya hanya memuja (seperti yang saya benci roti canai yang super nipis dan rangup semua tanpa apa-apa bahan atau tekstur). Kari yang disertakan dan perasa ialah dilalui. The sambal sardin mengambil hadiah sebagai pelengkap yang paling lazat untuk flatbread itu; takuk atas ambang kepedasan biasa tawaran sama daripada “mamak” gerai, tanpa menyebabkan kemasan berapi pagi selepas. The dal kari berkrim sederhana dan agak cair tetapi berperisa cukup untuk diampuni.

blog-ipoh-restaurant-sabar-menanti-03

Untuk memanggil telur setengah matang pada roti bakar roti Goyang mungkin bunyi yang pelik sedikit. Images of menari telur goyah datang ke fikiran, tetapi itulah yang moniker saksama memandangkan hakikat bahawa ia disampaikan dengan kuning telur berair menitis lebih tebal sepotong roti yang ringan mentega (atau boleh menjadi marjerin) dan kemudian dibakar di atas api arang; satu kaedah yang agak luar biasa tetapi tradisional mewujudkan rangup roti bakar dengan pengsan, kemasan berasap.

blog-ipoh-restaurant-sabar-menanti-04

Jangan terlepas bawang cucur mereka – bawang manis dikorek dalam tepung dan goreng hingga tekstur rangup di luar dan yang, pusat lembap lembut dihidangkan dengan kuah kacang agak manis atau kacang dan sos sambal. Pada RM1 setiap satu, makanan ringan berperisa disusun berhampiran kaunter DIY di hadapan premis itu; di mana anda juga boleh memilih lain kuih-muih yang dibungkus secara berasingan untuk sarapan ringan atau untuk memuaskan orang-orang di-antara waktu makan keinginan. Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, Sabar Menanti juga berfungsi nasi campur (gaya Melayu nasi campur dengan pelbagai jenis hidangan siap dimasak biasanya dihidangkan dengan pelbagai yang sihat sayur-sayuran mentah aka ulam dan sambal) dan perintah la carte dari dapur. Ini boleh didapati untuk makan tengah hari.

Datang masa makan malam, persekitaran tempat makan yang mendapat sedikit lemah; kawasan yang berhampiran dengan Stadium Ipoh nampaknya tenang ke bawah langit jauh, gelap pemutus bayang-bayang apabila deretan gerai penjaja di medan selera stadium, tetapi Sabar Menanti beroperasi dengan baik pada malam itu – ditutup pada sekitar tengah malam.

blog-ipoh-restaurant-sabar-menanti-05

Apa yang mereka berkhidmat pada masa ini adalah masakan Melayu klasik seperti ayam masak merah dan telur dadar, dan barang-barang tertentu Thai diilhamkan seperti tomyam campur dan siakap kukus dalam yang jelas, sup masam berperisa dengan serai. Hidangan datang dalam bahagian-bahagian yang kecil; cukup baik untuk dikongsi oleh dua orang tetapi untuk empat orang dan ke atas, anda perlu benar-benar memerintahkan dua bahagian setiap hidangan. Pada masa akan datang, ada juga merancang untuk termasuk hidangan Thai di himpunan makan malam mereka.

blog-ipoh-restaurant-sabar-menanti-06

Pemilihan mereka sayur-sayuran seolah-olah bersetuju dengan kami juga. Walaupun taugeh kacau goreng dengan ikan masin adalah sedikit berbeza daripada norma, ia masih enak terima kasih cukup untuk berair, taugeh yang montok ditanam di Ipoh.

Yang lapang persekitaran makan, kakitangan yang ramah dan memasak berkualiti adalah faktor-faktor yang telah disimpan melukis makanan yang cintakan hari orang ramai Melayu demi hari, dan malam selepas malam. Oh ya, yang menunggu untuk makanan pada waktu puncak benar-benar boleh menguji kesabaran seseorang, tetapi apa yang salah dengan mengambil perkara perlahan sekali-sekala?

Restoran Sabar Menanti (makanan halal)
bersebelahan dengan Kompleks Kolam Renang MBI, Jalan Ghazali Jawi,
31400 Ipoh, Perak.

Restoran ini dibuka dari pukul 8 pagi hingga 00:00 setiap hari.
Ini adalah berhampiran Ipoh stadium mahkamah makanan.
GPS Coordinates: 4.607296, 101.104363

,