Straits Chinese Jewellery Museum

Muzium Barang Kemas Cina Selat terletak di Jalan Tun Tan Cheng Lock, Melaka. Ia terletak di dalam sebuah bangunan warisan yang mewakili Baba dan Nonya budaya. Para pemandu pelancong di muzium yang berilmu, mesra dan jawapan kepada setiap pertanyaan. Anda boleh memilih antara bahasa Inggeris dan Cina untuk lawatan. perabot dan barang kemas yang dipamerkan di Muzium ini menunjukkan kekayaan budaya Perenakan. Terdapat pelbagai jenis barang kemas. Kekurangan tag bermaklumat menjadikan ia sukar untuk memahami tujuan keping yang berbeza tetapi lawatan berpandu interaktif membuat untuk itu. Lawatan ini terus selama 45 minit secara purata dan boleh bertahan selama satu jam jika anda mempunyai lebih banyak soalan.

melaka_straits_chinese-jewellery_museum-01

melaka_straits_chinese-jewellery_museum-02

Kedua-dua bangunan sejarah tersendiri berwarna di langit biru dan bahagian pintu masuk adalah pintu dengan tingkap diukir di dinding. sepanduk berwarna-warni, poster dan lampu gantung menyerang mata.

Pandangan dunia lama dan barangan perabot vintaj meningkatkan penampilan halaman. Furniture dipamerkan memberikan gambaran mengenai kehidupan dan budaya dari era yang berbeza. Anda juga boleh mencari yang baik itu adalah perkara biasa dalam setiap isi rumah pada zaman dahulu.

melaka_straits_chinese-jewellery_museum-04

melaka_straits_chinese-jewellery_museum-03

Terdapat banyak reka bentuk dalam perhiasan dipaparkan dalam almari kaca dan almari yang menggambarkan kehidupan Straits Cina pada hari-hari awal. barang-barang perabot klasik dan vintaj juga dalam paparan diletakkan di satu sudut dalam galeri berlantai kayu. Ia adalah tempat yang bersih dan kemas dengan pencahayaan yang cukup.

Seksyen ini memaparkan peralatan membentuk barang kemas bersama-sama dengan gambar-gambar dinding. Ini mesin lama diletakkan di atas platform yang dibangkitkan alat kayu. cecair botol, alat pengukuran, memotong peralatan, dan pelbagai logam dan barangan yang diperbuat kayu adalah biasa di Selat kaya isi rumah Cina.

Galeri ini terutamanya disemat dengan keping klasik perabot, sofa, meja cermin solek, almari pakaian pakaian dan rak kayu. Salah satu sudut mempunyai katil dihiasi dengan bergaya dengan pintu seperti pintu masuk. gambar lama diletakkan di dinding berwarna putih.

Straits Chinese Jewellery Museum

No 108 Jalan Tun Tan Cheng Lock, Melaka 75250, Malaysia
Opening Days: 7 days a week

Opening Hours: 9.30am-5.30pm

Entrance Fee
Adults: RM15/person
Child: RM10/person
Child below 6 year-old: Free

 

Senarai melaka hotel di sini.

,