Taipei City ─ Dadaocheng Wharf

Dadaocheng pernah kawasan yang paling makmur pada abad ke-19. Ia adalah pusat perdagangan komersil tekstil teh, kapas, dan sutera. Dadaocheng Wharf adalah pelabuhan yang paling penting untuk mengangkut barang-barang dari Hong Kong dan negara-negara lain.

taipei-Dadaocheng-Wharf

Selepas membuka Tamsui sebagai pelabuhan perdagangan yang baru, Dadaocheng menjadi pejabat pedagang untuk menguruskan pengangkutan produk mereka. Ketika itu kawasan yang paling penduduk pada masa itu. Dalam tempoh Colonial Jepun apabila sistem kereta api itu telah ditubuhkan, tidak lagi pusat bandar, Dadaocheng mula beransur-ansur hilang dari kemuliaan.

Taipei City Kerajaan, dengan harapan untuk memulihkan Dadaocheng, dianjurkan taman dan laluan basikal di sepanjang tebing sungai. Dengan bangunan Dadaocheng kebanyakannya masih berusia berbanding dengan bahagian lain bandar, pengalaman berbasikal di bandar lama adalah ciri eksklusif di Dadaocheng.

Berfungsi terutamanya sekarang sebagai pelabuhan feri. Perjalanan ke atau dari Tamsui oleh feri boleh didapati pada hujung minggu. Beberapa acara besar telah diadakan di Dadaocheng baru-baru ini juga, seperti bunga api atau lain apa-apa aktiviti lain yang besar di luar.

A berbasikal melalui jalan-jalan lama Dadaocheng kemudian di sepanjang taman di sepanjang tebing sungai, Dadaocheng perlahan-lahan kembali ke saat-saat halus.

Arahan:
Dengan Kereta
Lebuhraya no.1 Keluar ke Taipei Interchange (Chongqing N. Rd.)
Teruskan Chongqing N. Rd. pusing kanan ke Minsheng W. Rd.
Menuju terus ke Gate Air no.5

Oleh MRT
Dari Stesen Shuanglian mengambil 33 bas Merah untuk Dadaocheng Wharf

Bas
Bas: Ambil No. 9, 206, 274, 641, 669, atau 704 bas untuk Dadaocheng Wharf; atau 255, 518, 539 atau bas ke persimpangan Minsheng W. Rd. dan kemudian ikut Minsheng W. Rd. ke arah sungai (kira-kira 10 minit berjalan kaki)

,