Tioman Island

Pulau Tioman adalah dari negeri Pahang. Banyak orang termasuk rakyat Malaysia sentiasa salah bahawa pulau ini adalah milik Johor kerana jeti pintu masuk adalah di Mersing. Mersing terletak di negeri Johor.

tioman-seapark

Pulau Tioman: (Pulau Tioman) adalah yang terbesar di 80km itu sekumpulan 64 pulau-pulau gunung berapi yang meliputi Pulau Sei Buat, Pulau Sembilang, Pulau Tulai, Pulau Chebeh, Pulau Labas dan Pulau Renggis terletak di barat laut off coast.According timur Semenanjung Malaysia untuk cerita rakyat tempatan ialand ini adalah tempat peristirahatan dari seorang puteri naga dibuat-buat yang telah berpaling dirinya ke sebuah pulau di Laut China Selatan dan menjadi benar-benar salah satu daripada pulau-pulau yang paling beatiful di rantau ini.

Berbahagialah dengan milies dan batu pasir putih yang lembut, ayunan pohon kelapa, bunga liar yang semakin meningkat dalam kelimpahan terang dan air terjun sejuk melata ke bawah cerun hijau, Pulau Tioman adalah syurga pengembara kerana agak tenang trekking, berjemur dan sukan laut.

Tempat-tempat Menarik

The Rehat Tempat yang Dragon Princess Beautiful
Menurut legenda, Pulau Tioman adalah tempat peristirahatan dari seorang puteri naga indah, Sementara terbang dari China untuk melawat putera beliau di Singapura, gadis cantik ini berhenti untuk mencari ketenangan di perairan yang jernih di Laut China Selatan. Terpesona oleh daya tarik tempat itu, dia membuat keputusan untuk tidak meneruskan perjalanan beliau. Dengan mengambil bentuk sebuah pulau, dia berjanji untuk menawarkan perlindungan dan keselesaan kepada pelancong berlalu.

Taman Permainan Tropical untuk Penggemar sukan air
Pulau Tioman adalah tempat yang sangat baik untuk aktiviti sukan air yang menyeronokkan. Anda boleh pergi menyelam skuba, memancing laut dalam, snorkeling, berperahu, luncur air, luncur angin, atau menikmati keindahan taman-taman laut dengan menghapuskan sekitar pulau dalam bot kaca.

A Marine Harta Karun
Pulau Tioman adalah khazanah marin tarikan yang menakjubkan. Batu karang, kerang dan limpets, landak laut berduri, rumpai laut yang berwarna-warni dan anemone, tapak sulaiman dan pelbagai keajaiban akuatik lain banyak terdapat di sini. Perairan yang jernih membuat menyelam skuba dan snorkeling di Tioman pengalaman tidak seperti yang lain. Lain-lain pulau-pulau jiran disyorkan untuk selam skuba dan snorkeling Chebeh, Tulai, Renggis, Sembilang, Seri Buat dan Gut.

Adventures Menarik Di tengah-tengah The Splendour Of Nature
Pulau Tioman adalah tempat yang sesuai untuk pencinta alam semula jadi, sama ada di laut atau di darat, keajaiban alam yang menyambut anda benar-benar mengejutkan dan menarik. Trek seluruh bukit menghijau dari Tekek kepada Juara dan menikmati air terjun sejuk melata lebih pembentukan batu lumut-coverad di Mukut, atau berenang di perairan yang hangat dihiasi dengan batu berwarna pastel. Atau menuju ke Taman Pusat Marin terletak di antara Tekek dan Air Batang dan berenang di tengah-tengah pelbagai spesies ikan.

Pemancing ‘Bountiful Paradise
Minat memancing boleh menikmati hasil tangkapan yang banyak di Pulau Tioman, hanya menyewa bot untuk sehari, sauh di luar kawasan Taman Laut di mana penangkapan ikan dibenarkan. Oleh senja, anda akan mempunyai tangkapan yang cukup besar untuk barbeku mewah di pantai. Jika anda mahu mencuba sesuatu yang berbeza dan mencabar, cuba tangan anda pada perikanan laut dalam. Antara spesies sekiranya ikan dan krustasia didapati di sini adalah kerapu, morays, tunas, parrotfish, laut-bass, Siakap merah, ikan pari, plaices, tapak kaki, trouts Cora, marlins biru, sotong, sotong, udang, ketam, udang dan udang kara.

A Berilah tempoh Delightful dari hiruk-pikuk kehidupan City
Apabila tekanan kadar sibuk hidup mendapat untuk anda, menenangkan fikiran dan tubuh anda di Pulau Tioman. Tenggelamkan diri anda dalam suasana yang tenang dan tenteram. Bersantai ke, angin sejuk yang menyegarkan dan menenangkan gelombang. Berjemur di matahari tropika atau berjalan di sepanjang pantai semasa matahari terbenam untuk menikmati keindahan pulau itu. Pantai popular yang ditemui di sekitar kampung-kampung Tekek, Genting, Salang, Air Batang dan Juara. Untuk golf pencinta, tee off di 18 lubang padang golf bertaraf antarabangsa di tengah-tengah kehijauan tropika yang subur. Nikmati pemandangan indah perkampungan desa yang berselerak di sekitar pulau, di mana rakyat yang menarik, mesra dan penuh kasih.

Pulau Tioman boleh diakses dengan bot dari bandar Mersing atau Tanjung Gemok, Rompin, perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 1 hingga 2 jam. Atau kita juga boleh mengambil pesawat sama ada Kuala Lumpur, Singapura atau Kuantan. Penginapan datang dalam bentuk yang menarik chalet kayu di pantai atau di bilik-bilik tioman hotel mewah. Yang mana pilihan, keselesaan dan hospitaliti adalah terjamin.

Cara ke Sana
Malaysia Airlines mengendalikan penerbangan harian dari Kuala Lumpur ke Kuantan. Perkhidmatan bas ekspres dan teksi-lalang di laluan dari bandar-bandar utama ke Kuantan. Ini juga bas yang berulang-alik setiap hari di laluan Kuala Lumpur terus ke jeti Mersing. Dari jeti Mersing, anda boleh menaiki bot atau feri ke Tioman Island.Tioman Island adalah mudah dicapai dari Singapura dan Kuala Lumpur. Terdapat beberapa kemungkinan untuk datang ke pulau itu.

Dari Mersing Tanjung Gemuk, Pulau Tioman hanya bot 3 hingga 4 jam perjalanan dengan kereta. Jika anda lebih suka menaiki selesa yang lebih pendek, feri berhawa dingin cepat yang berlepas setiap hari boleh membuat perjalanan dalam kira-kira 2hours.

Dari Singapura
Perkhidmatan Catamaran mahu tiada. Dalam usaha untuk mendapatkan dari Singapura ke Mersing, ia mengambil masa kira-kira 3 jam perjalanan ke utara-timur Singapura. Jika anda memilih untuk menaiki bot atau feri, anda mungkin perlu bermalam di Mersing untuk menangkap feri awal pagi ke Pulau Tioman.