Melaka city

Kota Melaka terbahagi kepada bahagian-bahagian yang baru dan lama. Bahagian yang lebih tua bandar adalah agak padat dan mempunyai banyak tarikan sejarah dan budaya terselip ke dalam nooks dan crannies jalan-jalan sempit.

Sebahagian besar sisa-sisa dusta Melaka gemilang masa lalu dalam Dataran Bandar dan kawasan pantai berhampiran sungai.

Hanya atas Town Square adalah Bukit St. Paul (Bukit St. Paul) yang merupakan tapak Portugis kubu asal A’Famosa dan Gereja St. Paul.

melaka-city-area-01

Terdapat jejak warisan tanda-diposkan yang pengunjung boleh mengikuti untuk melawat semua tempat-tempat bersejarah di bahagian lama bandar. Seksyen baru Melaka terletak di seberang Sungai Melaka dan kebanyakannya dibina di atas tanah tebus guna dari laut. Ia terdiri daripada pusat-pusat membeli-belah moden seperti Mahkota Parade dan merupakan daerah makanan dan hiburan yang sibuk.

Di luar bandar Melaka, terdapat beberapa pantai yang bagus, dua pulau luar pesisir yang sangat baik dengan pusat peranginan dan padang golf. Daerah Air Keroh terletak berhampiran dengan Lebuhraya Utara-Selatan dan mempunyai banyak taman tema rekreasi.

Tempat-tempat Menarik

Porta de Santiag Ini mercu tanda terkemuka hampir sinonim dengan Melaka, adalah sebuah kubu yang dibina oleh Laksamana Portugis, Alfonso d ‘Albuquerque pada tahun 1511. Ia telah rosak teruk semasa pencerobohan Belanda pada 1641. campur tangan yang tepat pada masanya oleh Sir Stamford Raffles, seorang pegawai British, dalam 1808 disimpan apa yang tinggal daripada A’Famosa hari ini.

Stadthuys Satu lagi mercu tanda utama di negeri ini, yang Stadthuys dibina pada tahun 1650 sebagai kediaman rasmi Gabenor Belanda dan para pegawainya. Pada asalnya putih, ia telah diberi salmon-merah warna menarik untuk dipadankan dengan Gereja Christ yang berdekatan.

Christ Church Terletak bersebelahan dengan Stadthuys, struktur ini merah terang adalah bukti kebijaksanaan seni bina Belanda. Ciri menarik termasuk pews gereja buatan tangan, rasuk siling (dibina tanpa sendi), bible tembaga, batu nisan dan ‘The Last Supper’ pada jubin licin.

St. Paul Gereja St. Francis Xavier telah dikebumikan dalam kubur terbuka di sini dalam 1553 sebelum mayatnya dipindahkan ke Goa di India. Gereja ini telah acommanding memandangkan Melaka.

St John Fort Kota ini terletak di St. John Hill dan pada asalnya adalah sebuah gereja Portugis swasta khusus untuk St John Pembaptis. Kubu ini mempunyai ciri-ciri yang menarik; meriam menghadapi pedalaman seperti pada masa itu serangan ke atas Melaka datang terutamanya dari kawasan pedalaman dan bukan dari laut.

Bukit Cina Seperti namanya, ‘Bukit Cina’ adalah penyelesaian rasmi rombongan yang tiba dengan Cina Puteri Hang Li Po. Beliau telah dihantar ke Melaka oleh Maharaja Ming untuk berkahwin dengan Sultan, menandakan
munculnya hubungan diplomatik antara Melaka dan China.

Well Hang Li Po yang dibina oleh pengikut Hang Li Po, baik yang merupakan satu-satunya sumber air semasa kemarau yang besar. Belanda disertakan dengan dinding gempal untuk membuat tempahan untuk kegunaan eksklusif mereka. Hari ini, ia menikmati reputasi sebagai yang ingin juga.

Makam Hang Tuah ini pahlawan Melayu yang terkenal berkhidmat sebagai laksamana angkatan tentera laut Melaka dan berjaya mempertahankan serangan terhadap Melaka tidak terkira banyaknya. Eksploitasi tentera tertunggak Hang Tuah dan empat rakan-rakannya, menjadikannya seorang legenda dalam sejarah Melaka.

Baba dan Nyonya Heritage Museum Muzium ini adalah rumah pusaka tiga generasi yang Baba-Nyonya (keturunan Cina yang tiba di Melaka dan penduduk tempatan yang sudah berkahwin) keluarga. Satu halaman terbuka terletak di tengah-tengah rumah. Perabot diperbuat daripada rosewood Cina dalam campuran Cina, Victoria dan reka bentuk Belanda.

Muzium Maritim ini muzium yang unik terletak di dalam sebuah replika Flor de la Mar, kapal Portugis yang karam di pantai Melaka. Di dalam muzium ini adalah model kapal, peta sahih, dada besi lama dan carta.

Istana Kesultanan Melaka (Muzium Kebudayaan) Di kaki Bukit St. Paul, terletak replika kayu Istana Melayu abad ke-15. Bangunan ini telah bertukar menjadi sebuah muzium budaya dengan pameran utama yang berkaitan dengan budaya Melaka.

Portugis Square Portugis Square terletak dalam kawasan penempatan masyarakat Portugis, 3km dari bandar. Dibina pada akhir 1980-an, persegi yang diilhamkan oleh Mercado Portugis. Ia adalah tempat untuk persembahan kebudayaan tempatan dilakukan setiap petang Sabtu.

A’Famosa Resort terletak di kawasan Alor Gajah, adalah memenangi anugerah A’Famosa Resort yang menawarkan beberapa tarikan bertema termasuk A’Famosa Water World, A’Famosa Haiwan World Safari dan Cowboy Town A’Famosa.

Melaka House Sebuah rumah Melaka tradisional tipikal tradisional berdiri pada 12 hingga 16 tiang utama, biasanya dua meter tinggi. Hiasan bunga-motif langkah berjubin adalah ciri yang paling menarik. Rumah Melaka tradisional masih boleh dilihat di kawasan luar bandar dengan yang paling terkenal yang terletak di Bukit Paloh.

Mini Malaysia Kompleks bertemakan mempamerkan 13 hidup-saiz rumah asli dan tradisional Malaysia yang direka oleh pakar pembina.

Zoo Melaka Zoo Melaka adalah rumah kepada lebih daripada 200 spesies ofanimals ditemui di Asia Tenggara dan Afrika.

Muzium Cheng Ho Muzium Budaya ini terletak di Bandar Hilir dipenuhi dengan artifak yang berkaitan dengan Laksamana Cheng Ho yang belayar ke Melaka dari China pada abad ke-15. Terdapat kira-kira 2,000 bahan-bahan sejarah yang berkaitan dengan Cheng Ho dan Dinasti Ming yang dipamerkan di muzium itu, termasuk pinggan mangkuk, duit syiling, yang Cheng Ho Nah, pakaian dan
replika kapal Cheng Ho.

Tanjung Tuan Hujung barat Semenanjung Malaysia, Tanjung Tuan sebelum ini dikenali sebagai Cape Rachado. Rumah api abad ke-18, telah dibina di tanjung untuk panduan kapal-kapal belayar dengan selamat ke Melaka. Tanjung ini terdiri daripada hutan rekreasi 65ha merangkap hutan pantai yang berfungsi sebagai tempat perlindungan untuk raptor migrasi
dari kawasan yang lebih sejuk.

Kepulauan Off pantai Melaka itu adalah kelompok pulau-pulau, makhluk terbesar Pulau Besar dan Pulau Upeh. Pulau Besar menawarkan pantai berpasir, chalet tepi pantai, aktiviti pantai dan bermain golf. Pulau Upeh merupakan percutian pulau tenang untuk pencinta alam semula jadi dan memberikan pelawat peluang untuk melihat penyu Hawksbill yang jarang berlaku.

Antik Jonker Street (dinamakan semula Jalan Hang Jebat) di bahagian lama bandar yang merupakan syurga bagi pengumpul barangan antik dan pencari barang murah. Artifak dan peninggalan sahih, ada yang bermula seawal 300 tahun, boleh ditemui di kalangan pelbagai koleksi menarik, masing-masing dengan sejarahnya sendiri dan misteri.

Cara ke Sana
Bagi mereka yang tiba melalui udara di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, anda boleh mendapatkan ke Melaka dengan teksi atau bas berhawa dingin. Melaka terletak dalam jarak 2 jam dari Kuala Lumpur dan 2 jam dari Johor Bahru. Melaka adalah destinasi popular singgah untuk kapal persiaran. Feri juga berulang alik antara Melaka dan Dumai di Sumatera. Batu Berendam lapangan terbang juga menerima penerbangan dari Indonesia. Untuk senarai hotel melaka, anda boleh layanri web di melaka-hotel.net

 

 

,