What The Duck Restaurant di Nagore Road Pulau Pinang

Nama restoran itu sendiri, What the Duck ini cukup untuk meyakinkan anda bahawa tempat khusus adalah hidangan itik.

what-the-duck-restaurant-penang-01

Terletak di dalam sebuah bangunan warisan dua tingkat di Jalan Nagore di George Town, Pulau Pinang, restoran yang dikendalikan oleh Chef Daniel CYTan menawarkan menu dengan masakan itik diilhamkan disediakan dalam gaya Barat dan Asia.

Kami melawat restoran untuk makan tengah hari perisa itik. Terdapat pilihan sayur-sayuran segar dan pembuka selera untuk memulakan makan.

Yang luar biasa Piring Duck Lover daripada Trio menawarkan sup krim itik dengan batang roti, itik salai pada roti bakar dengan salsa tomato dan daun ketumbar itik roll gaya-Thai. Berkhidmat dengan kepingan daging itik dan butang cendawan, sup krim yang direbus dengan sayur-sayuran sudah cukup berkrim.

Ini pembuka selera dengan saling indah rasa dan tekstur dan bernilai cuba.

what-the-duck-restaurant-penang-02

The Makanan Laut Labu Sup dihidangkan dengan roti kayu adalah salah satu pilihan untuk memanaskan jiwa. Sup berasaskan makanan laut dengan keping udang dan sotong mempunyai jumlah cahaya creaminess. Kemanisan halus dan nota wangi daripada Pernod minuman keras juga halus diserlahkan.

Untuk sesalur, Chef Tan disyorkan Duck khusus mereka A-La Orange dan Confit Duck. Tekstur dan rasa kedua-dua hidangan itik agak berbeza.

The Duck A-La Orange telah disampaikan kepada sayur-sayuran dicelur, dengan kentang bersalut rissole sebelah. Ia bermula dengan tekstur kulit yang bagus sedikit kerepek, diikuti dengan daging itik yang berair. Yang disertai sos oren karamel sederhana. Ia akan menjadi hebat jika mereka berkhidmat sos dengan lebih rasa sitrus, sehingga memotong melalui kekayaan daging itik.

Keistimewaan lain – Confit Duck itu telah disampaikan di atas katil daripada Kumara lecek kentang dan bawang putih panggang.

Chef Tan dibawa keluar kedalaman rasa dan kelembutan itik dengan gabungan memasak confit dan jumlah baki hak rempah. Ia adalah cukup baik untuk dimakan tanpa sos longan yang disertai.

Untuk pencuci mulut, ada garis daripada mus, puding, krep dan buatan sendiri aiskrim. Ia termasuk Ducky Krim brulee, Double direbus Itik telur Puding dan nama enak seperti Duck Terlalu Lembut yang mempunyai hangat fondant coklat putih dengan masin kastard telur itik.

Kami mempunyai brownies yang berdesir untuk berkongsi. Brownies itu mengecap agak ilahi dengan ais krim khas dan dualiti kemanisan dan keharuman sos pisang caramelized.

Terdapat hidangan Asia di menu ala carte yang terlalu, seperti sup Thai gaya itik mi, itik keladi Hainan, Thai itik gaya kari merah dan itik rangup Bali.

Hidangan vegetarian boleh didapati terlalu, dengan pilihan daripada itik nasi goreng vegetarian, pasta vegetarian pedas dan juga croquettes kentang.

Seperti kebanyakan rumah kedai warisan di Nagore Road, What The Duck Restaurant adalah senibina yang menarik dan berbaloi beberapa gambar.

What the Duck Restaurant
40 Jalan Nagore
George Town
10050 Pulau Pinang
Tel: 04-227 8840

Masa Perniagaan:
Khamis – Selasa
12:00-2:30
18:00-10:30

Ditutup pada hari Rabu

, ,