Sejarah and Budaya Batam

Dikenali sejarah Batam dan budaya kembali lama, seawal Cina menetap di Batam dan sebahagian daripada ia jiran pulau seawal 231 AD, kerana itu lokasi di sepanjang East-West laluan perdagangan perkapalan. Batam dan kawasan sekitarnya telah diperintah oleh beberapa pemimpin yang berbeza, bermula dengan United Melaka dari abad ke-13 dan kemudian, pada tahun 1824 Belanda dan Inggeris berpecah kawasan tersebut dan memerintah sehingga ia berada di bawah kuasa Riau Lingga Kingdom.

batam-beaches-01
Semasa Perang Dunia Kedua Batam telah diduduki oleh Jepun, dengan itu nama bagi bandar utama Batam ialah Nagoya. Beberapa nama-nama lain daripada kawasan-kawasan di Batam mencerminkan pendudukan Jepun, seperti Muka Kuning (bermaksud “Faces Kuning”) yang dinamakan oleh penduduk tempatan pada masa itu.

Dalam tahun 1970-an, Batam menjalani perubahan besar dari sebuah pulau sebahagian besarnya hutan dan tdk berpenduduk menjadi pelabuhan utama dan zon perindustrian, apabila ia telah ditubuhkan oleh kerajaan Indonesia sebagai zon perdagangan bebas. Penduduk yang cepat berkembang daripada beberapa ribu pada tahun 1960, beratus-ratus ribu hari ini. Terletak berhampiran dengan Singapura dan mempunyai tenaga buruh yang lebih murah, beberapa syarikat-syarikat Singapura telah menubuhkan kilang-kilang di Batam.

Batam lebih dikenali untuk kawasan zon perdagangan bebas sebagai sebahagian daripada Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga Sijori, dan yang terletak lebih kurang 20 km (12.5 batu) selatan Singapura, ia menarik banyak pelaburan asing 715 kmĀ² (160 milesĀ²) pulau mempunyai jumlah penduduk lebih kurang 915,000 pada bulan Disember 2008, sebahagian besar daripada mereka adalah Indonesia (85%) dan Cina (14%). Bahasa rasmi di pulau itu ialah Indonesia, tetapi oleh kerana penduduk Cina yang besar, beberapa dialek Cina dituturkan.

Sekarang hotel standard antarabangsa, serta pelbagai hotel bajet memenuhi permintaan yang berkembang untuk penginapan dicipta oleh pelancongan. Di mana hutan dara sekali berdiri kini seluruh bandar-bandar baru, masjid, gereja, kuil-kuil dan pasar raya, serta takungan air dengan cukup untuk membekalkan penduduk yang semakin meningkat, lapangan terbang, sistem telekomunikasi, taman perindustrian yang lengkap, dan permulaan yang besar pusat bandar baru.

Walaupun semua perubahan ini telah berlaku, Batam telah poket daya tarikan luar bandar, tempat-tempat aman dengan pantai yang tenang dikekalkan. Perkampungan nelayan yang membekalkan makanan laut segar yang lazat untuk pelawat. Pantai pasir putih yang dikelilingi dengan pokok kelapa sawit dan kehidupan kampung menjalankan hampir tidak terganggu.

Rakyat

Penduduk asli Batam adalah asal Melayu, tetapi dengan pertumbuhan yang pesat dan pembangunan kawasan tersebut, pelbagai kumpulan etnik dari seluruh Indonesia telah datang ke sini untuk mencari pekerjaan dan kehidupan yang lebih baik. Secara tradisinya, kebanyakan orang tinggal di kampung-kampung pantai, manakala “Orang Laut” (orang laut) terus hidup di rumah-rumah bot dan pada amnya ikan untuk hidup. Antara hasil tangkapan mereka dijual kepada Singapura. ‘Bahasa Indonesia’ adalah bahasa yang digunakan untuk berkomunikasi di kalangan penduduk berbilang kaum di sini, sementara ramai sekarang juga faham bahasa Inggeris, yang biasa digunakan dalam komunikasi perniagaan.

Kebudayaan

Walaupun Batam adalah berbilang kaum itu masih budaya Melayu dan Islam, yang menjadi akar budaya tempatan. Kedua-dua kehidupan harian dan upacara mempunyai unsur-unsur agama dan mitos, dinyatakan dalam tarian, muzik dan lain-lain bentuk seni. Sebahagian daripada tarian tradisional yang paling popular adalah Jogi Tarian, unik untuk Batam, Zapin Tarian, yang menggambarkan pengaruh Arab kuat, Persembahan Tarian, untuk mengalu-alukan tetamu kehormat dan ronggeng Tarian, di mana tetamu boleh dijemput untuk datang dan menyertai tarian dan lagu .The Mak Yong drama adalah tarian dan lagu prestasi, yang menceritakan tentang sebuah negara yang bernama “Riuh”, biasanya dipercayai menjadi asal-usul nama daerah Riau. Negara ini ditadbir oleh seorang raja yang bijaksana dan popular, yang suatu hari terkejut dan malu beliau diberitahu bahawa puteri beliau telah melahirkan haiwan dipanggil “Siput Gondang” (yang siput gondang). Kecewa dengan peristiwa ini dia menyuruh baru lahir yang hendak dibuang ke hutan. Beberapa tahun kemudian dia diberitahu bahawa siput telah mula berkembang, dan ia meminta siput itu dibawa ke Istana Diraja di mana kulit rosak. Alangkah terkejutnya dan kegembiraannya beliau boleh melihat puteri yang indah muncul dari shell yang patah, dan dia nama dia Putri Siput Gondang (Puteri Siput Gondang), perayaan kemudiannya diadakan selama tujuh hari tujuh malam. Tetapi juga budaya lain menyumbang kepada masyarakat Batam, dan dalam Pemuda Seni Art Center di Sekupang kita dapat melihat seni dan kraf dari seluruh Indonesia, serta pelbagai jenis persembahan, yang diadakan setiap hari untuk pengunjung dan pelancong. Satu lagi pusat seni di Sekupang adalah Desa Seni Indonesia Art Village, objektif utamanya adalah untuk “memelihara, memulihara dan membangunkan budaya Indonesia”, dan juga untuk menguruskan Institut Kebudayaan di mana tenaga pengajar yang berkelayakan menjalankan pelbagai pameran dan kursus.

Adab istiadab

Ketika melawat Indonesia, pelawat perlu mematuhi adat resam dan amalan tempatan. Beberapa keramahan yang dan adat adalah seperti berikut:

1. Walaupun berjabat salam umumnya boleh diterima oleh kedua-dua lelaki dan wanita, ada wanita Muslim mengakui pengenalan kepada puan-puan dengan hanya mengangguk-angguk dan smiling.A berjabat tangan hanya boleh dimulakan oleh wanita. The Salam menyerupai berjabat tangan dengan kedua-dua tangan, tanpa menggenggam. Lelaki itu menawarkan kedua-dua tangan, ringan menyentuh kawan-kawannya tangan yang teracung, dan kemudian membawa tangannya ke dadanya bermaksud, “Saya menyambut anda dari hati ‘. Pengunjung perlu membalas salam.

2. Ia adalah baik jika anda telefon sebelum melawat ke rumah orang.
Kasut mesti sentiasa dikeluarkan apabila memasuki rumah.
Minuman lazimnya ditawarkan kepada tetamu. Adalah lebih baik untuk menerima.

3. Apabila menerima dan memberi sesuatu, termasuk wang, selalu menggunakan tangan kanan, namun menyusahkan ia boleh menjadi pada masa-masa. Gunakan hanya tangan kanan untuk makan makanan.

4. Apabila makan dengan jari, membersihkan mereka dalam mangkuk air yang disediakan untuk tujuan tersebut.
Tunggu sehingga semua orang telah selesai makan sebelum anda pergi untuk membasuh tangan anda.
Jika menggunakan sudu dan garpu meninggalkan mereka sehingga bahagian belakang sebagai tanda anda telah mempunyai cukup.

5. Kasut mesti dikeluarkan apabila memasuki tempat-tempat ibadat seperti masjid dan kuil. Ada sesetengah masjid yang menyediakan jubah serta tudung bagi pelawat wanita.

6. Mengambil gambar di dalam kawasan masjid biasanya dibenarkan tetapi minta kebenaran terlebih dahulu.

7. Pembakar tidak adalah amalan biasa di Indonesia
Penduduk Islam yang besar di negara ini tidak minum alkohol.

8. Jangan sentuh kepala lelaki, perempuan dan anak-anak, kerana ia dianggap menyakitkan hati di negara ini

9. Meletakkan tangan pada pinggul, walaupun bersahaja, adalah tanda kesombongan atau kemarahan.
Seluruh tangan kanan digunakan untuk gerak isyarat kepada orang lain.

10. Ia adalah kurang ajar untuk meletakkan kaki seseorang dalam apa-apa cara bahawa tapak kaki sedang menghadapi orang lain.
Jangan halakan pada perkara dengan kaki anda.
Tanggalkan kasut anda ketika melawat rumah seseorang itu.

11. Jika anda melawat rumah seseorang, anda akan ditanya adakah anda telah dimakan. “Sudah Makan?” Jawapan sopan adalah “Sudah” (Sudah).
Tetapi jika makan adalah secara spontan dengan syarat, ia adalah sopan untuk menolak.
Apabila meninggalkan, ia adalah sopan terima kasih kepada isteri, walaupun dia telah menghabiskan sepanjang malam di dapur.
Dan jika seorang wanita tunggal adalah di rumah, satu dijangka sopan menolak jemputan untuk datang.
Elakkan melawat rumah-rumah Muslim pada waktu solat.

12. Lelaki menyentuh lelaki dan wanita menyentuh wanita adalah perkara biasa dan boleh diterima sama sekali, tetapi menyentuh antara lelaki dan perempuan adalah jarang dilakukan di khalayak ramai.

13. Jangan buang perkara kepada sesiapa. Ia adalah lebih sopan untuk menyerahkannya, walaupun ia bermakna bergerak.
“Berdandan” ketika melawat Pejabat-Pejabat Kerajaan. Gunakan kasut, seluar panjang dan baju berkolar. Lengan pendek adalah ok. Wanita tidak sepatutnya menunjukkan bahu mereka.
Di pantai, Anggota ini tidak selari dengan kepercayaan agama. Pakaian mandi gaya Barat dianggap keterlaluan. Sila sederhana. Gunakan seluar pendek ketika berenang. Wanita adalah lebih baik menggunakan t-shirt.

Untuk batam hotel dan senarai tempat menginap, sila tekan link.

,