Bagaimana selalunya anda perlu servis Air Conditioner anda?

Penghawa dingin, sering dirujuk sebagai AC, adalah antara peralatan yang paling penting yang perlu kita menjadikan kehidupan kita selesa. Mereka membantu menjaga rumah kita panas apabila ia panas supaya kita selesa di dalamnya. Juga, alat ini mengurangkan tahap kelembapan supaya kita tidak perlu berasa melekit. Tetapi bukan itu sahaja yang mereka lakukan. Mereka membersihkan udara dengan menapis zarah asap, hama dan bau. Disebabkan oleh kemajuan teknologi, pengeluar penghawa dingin hari ini reka bentuk PB yang bukan sahaja mempunyai kadar penyejukan lebih cepat tetapi juga menjimatkan sehingga 60% tenaga elektrik. penghawa dingin hari ini juga dilengkapi dengan penapis anti-habuk, terbina dalam penstabil serta auto menyesuaikan ciri suhu supaya anda boleh mempunyai tidur malam yang baik. Tetapi sama seperti peralatan lain, penghawa dingin perlu sentiasa dijaga bagi mereka untuk memberikan prestasi puncak.

servis_aircon_puchong

Mengapa penting untuk perkhidmatan penghawa dingin anda?

Terdapat beberapa sebab mengapa aircon servis adalah sangat penting.

Yang pertama adalah bahawa ia memastikan bahawa fungsi penghawa dingin anda di kemuncaknya terutama apabila anda mahu ia paling.

Servis yang kerap meningkatkan kecekapan penghawa dingin anda. Pakar memberi amaran bahawa bagi setiap tahun operasi di mana anda tidak perkhidmatan aircon anda, ia kehilangan 5% daripada kecekapan. Selepas 3 tahun oleh itu, kecekapan penghawa dingin anda akan telah menurun sebanyak 15%. Ini menjejaskan prestasinya.

Servis aircon tetap juga mendapati dan menangani masalah kecil yang jika dibiarkan, boleh berkembang menjadi masalah yang lebih besar yang lebih mahal untuk membaiki.

Walau bagaimanapun, berita yang menggalakkan adalah bahawa, dengan penyelenggaraan yang kerap, anda sebenarnya boleh mendapatkan peratusan yang tinggi kecekapan yang hilang. Menurut kajian, aircon biasa servis akan memberikan 95% daripada kecekapan asalnya. Oleh itu, jumlah wang yang anda gunakan untuk perkhidmatan unit anda dapat dipulihkan dengan cepat dari segi mengurangkan bil elektrik bulanan dan mengurangkan kos pembaikan. Penghawa dingin yang betul diservis juga dehumidifies rumah anda.

Jadi bagaimana kerap anda harus servis penghawa dingin anda?

Pemanasan dan penyejukan profesional mengatakan bahawa walaupun anda tidak mengesyaki bahawa unit penyaman udara anda mempunyai masalah, anda perlu telah diservis dan diperiksa sekurang-kurangnya sekali setiap tahun. Ini akan memastikan bahawa ia beroperasi pada kecekapan maksimum. Ia akan bersedia untuk menyejukkan rumah pada bulan-bulan bila anda memerlukannya paling.

servis_aircon_puchong-01
Sebagai unit penghawa dingin berjalan, ia cenderung untuk mengumpul kotoran dan debu dalam bidang kritikal seperti penapis udara dan gegelung pemeluwapan. Ini boleh menjejaskan kecekapan. Penumpukan kotoran dan debu, jika tidak dibendung, mengurangkan kecekapan operasi mesin anda sebanyak 5%. Ini bermakna bahawa penghawa dingin anda tidak boleh menyejukkan rumah sebanyak seperti yang sepatutnya apabila bersih.

Banyak syarikat perkhidmatan juga mencuci kondenser penghawa dingin dan ini dapat menjimatkan banyak sakit kepala serta wang pada masa depan. Walaupun ia adalah satu perkara yang mudah, gagal untuk mencuci condenser anda boleh menyebabkan ia tidak berfungsi dan juga merosakkan ia sama sekali.

Sebagai pemilik rumah, perkara yang terbaik anda boleh lakukan untuk unit penyaman udara anda berubah penapis anda. Sebaik-baiknya, anda perlu menukar penapis sekurang-kurangnya sekali setiap 30 hari.

Berapa banyak kos untuk perkhidmatan unit penyaman udara anda?

Kebanyakan syarikat-syarikat yang menawarkan pemanasan dan penyejukan di Malaysia menyediakan pemeriksaan penyelenggaraan rendah dari mana mereka bukan sahaja membersihkan unit penghawa dingin tetapi juga menggantikan penapis udara. Mengharapkan untuk membayar antara RM100 hingga RM150 untuk servis.

Pemeriksaan ini benar-benar berbaloi kerana mereka membayar untuk diri mereka sendiri melalui peningkatan kecekapan serta sebuah unit yang tahan lebih lama. Setelah unit anda untuk disemak setahun sekali oleh pakar dilesenkan mengurangkan bil elektrik bulanan anda dengan hampir 15%. Tetapi jika anda tidak mengambil ia untuk perkhidmatan, anda mungkin terpaksa menggantikan penghawa dingin anda. Ini kos beberapa ribu dolar lebih.

Apa aircon servis harus merangkumi?

Aircon servis patut untuk memasukkan blower memeriksa, motor, garis parit, tekanan operasi, gegelung, suhu, tahap penyejuk, pulangan yang juga pembohongan bekalan dan sambungan. Oleh itu, sebuah syarikat yang baik perlu menjalankan pemeriksaan menyeluruh yang merangkumi semua perkara ini.

Kesimpulan

Penghawa dingin tune-up perlu dijalankan sekali setahun oleh pakar berlesen. Ini memastikan bahawa unit anda boleh melakukan untuk anda di kemuncaknya apabila anda memerlukannya. Servicing juga mendedahkan masalah dan menangani mereka sebelum mereka menjadi lebih buruk. Jika anda ingin servis aircon di puchong, boleh hubungi airconservicekl.com

,