Di mana untuk membeli-belah di Bangkok Semasa Songkran

Festival Songkran di Thailand adalah masa tahun yang sama ada orang yang sangat suka atau suka benci. Mungkin ia panas terik 40 deg C (atau 104 darjah F) setiap hari. Menyukainya atau membencinya, jalan-jalan Bangkok sekali lagi menyambut dengan air seperti Thailand dan asing menyambut Tahun Baru Thai dengan bang a. Satu bukti bahawa bunga api dan champagne boleh hanya sebagai menyeronokkan sebagai pergaduhan air dan wiski.

Jika anda kebetulan (atau perancangan) berada di Thailand untuk Songkran, anda mungkin mendapati bahawa walaupun banyak kawasan panas Bangkok kosong, ada yang boleh menjadi sangat, sangat ramai. Anda mungkin mahu untuk menyelesaikan membeli-belah anda untuk tugasan dan pada risiko yang kecewa, di sini adalah apa yang diharapkan di Bangkok semasa Songkran.

songkran-bangkok-01

Di mana untuk Membuat Splash anda

Silom mungkin memegang wildest terbesar dan sambutan di Bangkok. Ini regangan seluruh beberapa kilometer penuh dengan Thailand dan asing dalam air-to-air tindakan. Jika anda datang ke sini pada malam Sabtu, kawasan ini keseluruhannya mendapat begitu sibuk anda hampir tidak boleh berjalan tanpa dihanyutkan oleh orang ramai. Anda akan tahu parti jalanan Songkran oleh letupan muzik tradisional Thai di pembesar suara dan deretan gerai yang menjual senjata air, makanan dan bir.

songkran-bangkok-03

Khao Sarn Road menjadi pentas untuk peperangan air semasa Songkran dan bahagian yang terbaik adalah restoran dan bar tinggal terbuka semasa perayaan.

Menurut ramai, Chiangmai adalah tempat paling hebat untuk menyambut Songkran. Ia bermula dengan perarakan di sekitar bandar dan anda boleh menemui banyak persembahan kebudayaan di siang hari. Dan sudah tentu, telatah dousing air ada duanya.

Di mana untuk Membeli-belah

Semasa Songkran, kebanyakan bangunan pejabat, bank dan pejabat kerajaan ditutup. Kebanyakan kedai-kedai dan gerai-gerai jalanan di Pratunam juga kemungkinan besar ditutup, jadi cara terbaik adalah untuk menuju ke pusat-pusat membeli-belah yang lebih besar seperti Platinum Mall, Shibuya dan pusat membeli-belah borong Grand Diamond Hotel. Pusat membeli-belah utama di Bangkok seperti Siam Paragon, Central World, Terminal 21 dan Emporium biasanya kekal terbuka sebagai peluang yang baik untuk berkhidmat kepada penduduk tempatan dan pelancong yang datang ke Bangkok semasa perayaan Songkran ini.

Ia juga diperhatikan bahawa banyak vendor boleh mengetuai “dagangan dari pedalaman” untuk melawat keluarga mereka sehingga beberapa kedai di tempat-tempat membeli-belah yang popular seperti Chatuchak Weekend Market, MBK, Asiatique dan lain-lain boleh ditutup tetapi kebanyakan kedai masih kekal terbuka.

Chatuchak Weekend Market juga terikat untuk pengubahsuaian Mac 2013 oleh Keretapi Negeri Thailand begitu banyak pekedai dan pengunjung akan terjejas oleh pembinaan.

Keselamatan

songkran-bangkok-02

Satu kempen bersama oleh Kerajaan setiap tahun telah mendorong pengharaman arak di tempat-tempat sambutan ramai untuk menjaga keluarga dan anak-anak selamat. Bagaimana kuat dilaksanakan ini zon alkohol percuma kekal untuk dilihat tetapi kempen ini muncul untuk menjadi lebih popular setiap tahun.

Menurut Kementerian Thai Kesihatan Awam, terdapat 3129 kemalangan jalan raya, 3,320 kecederaan dan kematian lebih 320 Songkran pada tahun 2012.

Jika perjalanan anda ke Bangkok memerlukan anda untuk menjelajah ke jalan-jalan di Pratunam untuk mencari barang-barang untuk perniagaan pakaian anda, ia adalah idea yang baik untuk diperhatikan zon alkohol percuma supaya anda boleh merancang perbelanjaan anda terlebih dahulu.

Menyimpan, beg kalis air yang selamat untuk melindungi barang-barang berharga anda dan berhati-hati untuk barang-barang anda. Ramai orang kehilangan telefon dan beg mereka semasa Songkran.

Pengangkutan

Walaupun mod pengangkutan seperti Keretapi Sky dan Kereta Api Bawah Tanah kekal dipercayai, lain-lain bentuk pengangkutan seperti bas dan teksi adalah jauh lebih sukar untuk didapati. Jika anda bosan, basah dan keluar pada 01:00, saya ingin nasib anda mendapatkan teksi pulang ke rumah.

Menginap di Home

Tidak perlu dikatakan, alternatif yang paling selamat untuk menyambut Songkran adalah untuk tinggal di rumah berbanding dengan hotel seperti Citin Pratunam Hotel. Ia mungkin tidak menyeronokkan yang paling, tetapi berada di Thailand selama bertahun-tahun telah mengambil sesuatu yang baru peperangan air untuk saya. Jika saya dalam kedudukan yang kurang bernasib baik kerana tidak jauh dari Thailand untuk bercuti Songkran, tinggal di tempat yang panas dan kering adalah perkara yang terbaik seterusnya. Dan “tinggal kation” membantu saya menjadi lebih bertenaga dan produktif. Dan melihat, saya baru sahaja menulis blog post dan terima kasih kerana membaca! 🙂

,
One comment to “Di mana untuk membeli-belah di Bangkok Semasa Songkran”
  1. Pingback: Mengetahui Sekitar Chatuchak Weekend Market di Bangkok | KLIA2 Malaysia

Comments are closed.