Elephant Trekking – Hatyai

Alamat: Jalan Karnchanawanich antara Hat Yai dan Songkhla

Telefon: +66 (0) 84 540 6459, 66 (0) 86 952 4126, 66 (0) 87 629 3184

Latitud: N 07 ° 03 ’23 .2 “(N 07 ° 03,387 ‘)

Longitud: 100 ° E 30 ’50 .5 “(E 100 ° 30,842 ‘)

Komen: Perjalanan trekking Gajah merupakan perkara biasa di kawasan pelancong Thai yang menarik pelancong Farang, tetapi Hat Yai menarik terutamanya pelancong dari Malaysia dan Singapura dan mereka mempunyai cita rasa yang sangat berbeza.

blog-hatyai-elephant-trekking-02

Pelancong Malaysia suka makan makanan laut, membeli makanan yang tidak mudah rosak murah, dan mengambil kesempatan daripada banyak kedai urut murah Hat Yai ini … antara lain.

Pelancong Farang suka untuk membeli seluar longgar Cina nelayan, jam tangan palsu, beg bahu etnik, dan kualiti jahitan India. Aktiviti-bijak mereka suka kelas Thai memasak, kelas urut Thai, tempat bersantai meditasi, menjejaki laluan trek Hilltribe utara, dan trekking gajah.

blog-hatyai-elephant-trekking-01

Orang-orang yang bekerja dalam industri pelancongan Thailand tahu pelanggan mereka sangat baik dan menyediakan semua klise pelancong. Ini terpakai ke Hat Yai sama seperti di tempat lain.

Untuk masa yang lama tidak ada apa-apa kemudahan trekking gajah di kawasan itu sehingga Chang Puak Camp dibuka pada bulan Mei 2012.

Ada dalam peringkat awal pada masa ini (Julai 2012) dan pembangunan masih menjalani. Trek Gajah mengambil masa lebih kurang 30 minit dan kos BT500. Serta semakin gajah, ada juga merancang untuk membuka sebuah pusat memanah dan Semua Terrain Vehicle (ATV ) trek off-road.

Untuk mencari perkemahan, mengambil jalan yang lama untuk Songkhla (Karnchanawanich Road) dari Hat Yai. Pergi lalu Kor Hong padang golf, Hat Yai kolej teknikal dan taman perbandaran (semua di sebelah kanan) dan anda akan melihat tanda besar di pintu masuk ke kem, yang juga adalah di sebelah kanan.

Banjaran bukit-bukau di belakang taman ini agak menarik dan persekitaran yang jauh lebih baik untuk gajah. Salah satu pemandangan yang menyedihkan di Hat Yai adalah melihat pemilik gajah berjalan di sekitar bandar mereka menjual makanan kepada pelancong untuk pachyderms malang untuk makan.

Persekitaran bandar yang sibuk seperti Hat Yai tidak adalah tempat yang baik untuk menjadi gajah. Mereka lebih gembira dalam hutan dan hutan.

Kem ini dibuka dari pukul 8 pagi sehingga 5 petang. Salah satu kakitangan, bernama Ju, yang menyambut pengunjung bercakap Bahasa Inggeris yang munasabah supaya anda tidak perlu mempunyai masalah jika anda tidak boleh bercakap Thai.

Saya telah tidak kerana perjalanan yang diri saya lagi, tetapi ia kelihatan seperti menyeronokkan agak baik.

,