Memerhati burung di Hatyai

Thailand mempunyai banyak penduduk dan burung berhijrah. Jika anda adalah jenis orang yang nampak burung, anda akan melihat beberapa spesies burung agak eksotik walaupun di kawasan yang agak ramai penduduk dari Hat Yai.

Setiap Mungkin anda boleh melihat banyak Burung raja udang White-berleher bertenggek di kabel elektrik di luar Tesco Lotus. Mungkin, ini adalah di mana mereka datang untuk membiak pada masa itu tahun ini.

hatyai-bird-watching-01

Sunbirds Colourful makan dari berbunga semak di sekitar bandar, dan bangau dan bitterns rondaan klongs Hat Yai, swooping ke tersangkut ikan.

Alasan-alasan di Prince of Songkla University adalah rumah kepada banyak juga spesies burung. Saya bernasib baik satu hari untuk melihat seorang Pitta Blue-bersayap ada – satu-satunya yang pernah saya lihat.

Walau bagaimanapun, aktiviti memerhati burung di pusat bandar Hat Yai agak hit dan miss dan tiada apa yang boleh dijamin.

hatyai-bird-watching-02

Jika anda berminat untuk melihat burung Saya akan mengesyorkan menceburi wilayah Phattalung (sebelah Songkhla), dan terutamanya Thale Noi. Phattalung penuh dengan burung.

Jika melawat Thale Noi, bermalam di situ adalah disyorkan supaya anda boleh keluar awal pagi berikut. Jika ini tidak dapat dilakukan, alternatif mungkin untuk melawat Koo Kuut unggas air Park.

Koo Kuut adalah di wilayah Songkhla berhampiran daerah Sathing Phra. Jika anda memandu lebih Yo Ko dan mengambil jalan utama ke Nakhon Sri Thammarat, ia turun satu jalan kecil di sebelah kiri. Ia agak baik bertanda dan perjalanan dari Hat Yai ada boleh dilakukan dengan mudah dalam setengah hari.

Anda memerlukan kereta walaupun. Anda mungkin boleh sampai ke sana mengambil bas dan teksi motosikal tetapi ia boleh menjadi perjalanan yang sukar.

Tidak banyak di pusat pelawat tetapi f anda mengambil bot keluar ke air yang terdapat banyak burung-burung. Lokasi ini tidak mempunyai semua bunga teratai yang Thale Noi mempunyai, dan oleh itu tidak begitu menarik, tetapi memerhati burung yang ada boleh agak bermanfaat.

Tidak banyak pelancong, tetapi jauh lebih bangau ungu dan layang-layang Brahminy daripada yang pernah saya lihat di Thale Noi.

Seperti biasa, transliterasi rasmi nama adalah besar dan cara ianya ditulis dalam bahasa Inggeris adalah tidak bijaksana untuk Thai. Jika anda cuba, koo (berima dengan ‘anda’) dan kuut (berima dengan ‘meletakkan’) anda mungkin mempunyai peluang yang lebih baik dalam pemahaman.

,