Thale Noi di Wilayah Phatthalung

Thale Noi (Laut Little) merujuk kepada bahagian utara Songkhla Lake dan ia terletak di wilayah Phattalung. Ia adalah sebuah kawasan keindahan alam semulajadi yang menakjubkan dan ekosistem tanah lembap penting yang mengandungi beberapa jenis tumbuhan, binatang dan burung. Kawasan itu yang dikaji pada tahun 1974 dan Thale Noi kawasan bukan memburu-telah persekitaran yang dilindungi sejak 18 Februari, 1975.

thale-noi-01

Ia bukan di sekitar langsung Hat Yai jadi mungkin dimasukkan di sini adalah mengejutkan tetapi ia adalah cukup dekat ke Hat Yai untuk membuat lawatan sehari atau, lebih baik, perjalanan yang singkat yang melibatkan bermalam di situ.

Laman ini mengandungi gambar, maklumat dan pemerhatian daripada lawatan saya ke Thale Noi Burung Air Sanctuary sejak Februari 2005. pendapat-pendapat dan gambar adalah kepunyaan-Ku; fakta dan angka datang dari risalah saya dikumpul di pusat pelawat Thale Noi pada lawatan pertama saya. Saya bukan seorang pakar dalam flora dan fauna Thai jadi sila maafkan saya penggunaan istilah generik seperti burung dan bunga apabila saya tidak benar-benar tahu apa yang spesis burung atau bunga ia.

Thale Noi tidak akan sesuai dengan semua orang kerana orang yang berbeza mahu perkara yang berbeza daripada lawatan mereka ke Thailand. Ia tidak Phuket atau Pattaya.

Jika anda mahu melihat sekeping Thailand di indah yang terbaik dan anda menikmati menghabiskan masa dalam tenang, persekitaran semula jadi dengan paparan indah loji dan burung maka ia hanya mungkin bernilai lawatan.

Cara ke Sana

Thale Noi terletak di wilayah Phattalung. Lokasi sebenar Phanangtoong kampung di daerah Khuan Khanoon. Dari bandar Phattalung ia adalah mengenai perjalanan 33km sawng-thaew utara di lebuh raya 4048. Perjalanan oleh sawng-thaew mengambil masa lebih kurang 45 minit dan kos Bt30 (ia digunakan untuk menjadi Bt20). The sawng-thaews pergi hak untuk tepi air di mana anda boleh mencari pusat pelawat, penginapan peribadi, dan anda boleh menyewa bot untuk lawatan.

Semua orang di bandar utama Phattalung (Amphoe Mueang) tahu di mana sawng-thaews untuk Thale Noi berlepas dari dan ‘Thale Noi’ adalah walaupun ditulis dalam bahasa Inggeris. Dari Hat Yai, anda boleh mendapatkan ke bandar Phattalung (kira-kira 90kms jauhnya) dengan bas, van mini atau kereta api. Ia merupakan satu perjalanan yang mudah dan murah dari Hat Yai ke Thale Noi.

Dengan minivan ia mengambil masa lebih kurang 90 minit. Bas besar mengambil masa beberapa jam tetapi mereka lebih selesa dan lebih selamat. Kereta api tersebut banyak yang lebih perlahan tetapi perjalanan yang menarik dan kereta api yang melalui beberapa desa yang indah. Kedua-dua stesen adalah di laluan utama kereta api yang melalui Segenting Kra. Saya hanya mengambil kereta api sekali dan ia kos hanya Bt18.

Cara yang paling mudah dan selesa untuk sampai ke Thale Noi adalah untuk memandu sendiri. Dari Hat Yai, laluan yang paling langsung adalah untuk mengambil Route 4 utara sehingga anda sampai ke Phattalung. Di persimpangan yang besar di mana anda menghidupkan kiri untuk pergi ke Trang atau ke kanan untuk ke Amphoe Mueang Phattalung, pergi lurus ke atas. Kemudian anda akan di Route 41.

Dari Route 41 anda perlu menghidupkan hak untuk mendapatkan ke laluan 4048 kepada Thale Noi. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menyeberangi tempahan pusat. Oleh itu, anda perlu pergi lepas tolak, melakukan pusingan U, dan kemudian belok kiri ke laluan 4048. Sebaik sahaja anda berada di jalan raya ini, mengikutinya sehingga ke akhirnya mencapai Thale Noi.

Sebagai alternatif, anda boleh belok kanan dari lebuh raya utama (Laluan 4) ke arah Amphoe Mueang Phattalung. Teruskan lalu bandar utama, pergi lurus merentasi landasan keretapi, dan ke arah lampan. Pada lampan belok kiri dan mengikuti jalan di sekitar tasik sehingga anda sampai ke Thale Noi.

Laluan kedua mengambil masa lebih lama dan terdapat risiko yang anda mungkin hilang. Walau bagaimanapun, ia banyak yang lebih indah dan ia adalah lebih selamat kerana ada pemandu yang jauh lebih kecil Thai gila.

Sebelum lawatan pertama saya ke Thale Noi saya tidak pasti bagaimana sukar ia adalah untuk mencari jalan di sekitar saya sebaik sahaja saya sampai di sana tetapi ia ternyata menjadi sangat mudah. Kebanyakan pengunjung Thai tetapi semua pengunjung dan dipenuhi.

Fotografi Burung

Saya bukan jurugambar burung dan saya mendapati fotografi sukar di Thale Noi. Selain daripada kanta panjang, fotografi burung liar memerlukan kesabaran yang luar biasa, kemahiran dan agak sedikit nasib.

Kebenaran yang nyata adalah bahawa burung tidak suka manusia. Sebaik sahaja anda mula untuk mendapatkan cukup dekat untuk mendapatkan gambar yang baik, burung itu biasanya akan terbang. Satu-satunya cara benar-benar adalah untuk menyembunyikan kehadiran anda di sembunyikan dan tunggu, tetapi itu adalah mustahil pada tanah lembap Thale Noi kerana kemudahan hanya tidak wujud.

Cuba tangan memegang kamera pada bot manakala sentiasa bobbling, pada masa yang sama, cuba untuk mendapatkan dekat dengan keras kepala burung hanya dua daripada masalah.

Oleh kerana jarak yang melibatkan burung yang sangat kecil dalam pemidang tilik. Cuba untuk mendapatkan tetapan pendedahan yang tepat terhadap langit yang sangat terang adalah sukar. Foto burung boleh bertukar menjadi bayang kerana latar belakang yang cerah.

Pada lawatan saya ke Thale Noi saya telah mengambil beratus-ratus gambar tetapi beberapa telah ternyata baik.

The DSLR pertama saya mengambil untuk Thale Noi adalah Canon 10D. Seperti yang baik sebagai kamera yang pada masa itu, ia tidak cukup baik untuk fotografi burung. Ia tidak mempunyai kuasa pemprosesan yang cukup atau piksel, dan sistem AF yang tidak sehingga tugas.

Canon 40D saya adalah lebih baik, tetapi masih tidak cukup cukup baik. Sesuatu seperti Canon 7D akan menjadi lebih baik kerana sistem AF yang maju dan kiraan piksel meningkat. Burung gambar dari jauh tidak mengisi bingkai dan lebih banyak piksel bermakna lebih terperinci.

Terdapat peningkatan besar dalam kualiti imej apabila saya berpindah dari 10D untuk satu 40D. Saya berharap upgrade kamera depan saya akan membawa peningkatan seterusnya. Walaupun apa yang sesetengah orang mungkin memberitahu anda, kamera anda menjadi persoalan.

Pelancongan

Pelancong Farang jarang berlaku di Thale Noi. Dalam semua lawatan saya, saya hanya dilihat kira-kira dua farangs yang sedang dalam perjalanan secara bebas.

Saya pernah melihat sekumpulan besar pertengahan umur warga tua untuk pelancong Belanda. Mereka telah tinggal di Cha-am dan telah melakukan bersiar-siar selama sembilan hari lawatan ke ‘ghaib Thailand’.

Oleh bunyi itu mereka menggunakan sebuah syarikat pelancongan yang pakar dalam kawasan yang kurang terkenal dari Thailand yang amat membanggakan. Ia adalah menarik untuk ambil perhatian bahawa pelancong lebih tua kini terik laluan baru di Thailand manakala pengembara muda terus pergi ke tempat-tempat yang sama lama membosankan tahun selepas tahun sekali tidak menunjukkan imaginasi. Kudos kepada kelabu kuasa.

Kadang-kadang, bas pelancongan yang besar penuh dengan pelancong Malaysia tiba.

Walaupun pelancong asing yang menguruskan untuk sampai ke sini, yang paling pelancongan domestik. Ramai rakyat Thai, terutamanya Bangkokians, mahu melihat lebih banyak negara mereka sendiri.

thale-noi-02

Gambar di atas gambar menunjukkan sekumpulan kanak-kanak perempuan Thai Muslim hanya berangkat dalam lawatan bot.

Gadis-gadis ini dalam pakaian tradisional mereka sentiasa bersedia untuk lawatan bot. Jika anda melawat pada musim panas ia boleh membakar panas seawal pukul 9 pagi. Pemilik bot menyediakan yg berpinggir lebar topi untuk dipakai tetapi sinar matahari juga dicerminkan dari air.

Cermin mata hitam, topi dan skrin matahari adalah penting. Menutup sebanyak mungkin. Nasihat ini akan menjadi tidak perlu untuk anak-anak gadis Thai yang paling, yang paling teruk mimpi ngeri dalam hidup adalah untuk mendapatkan kulit lebih gelap.

Gadis Thai memakai begitu banyak pakaian untuk melindungi diri mereka daripada matahari yang mereka kelihatan lebih bersedia untuk artik daripada kawasan tropika.

Kehidupan Malam
Semua berhenti di Thale Noi sekitar masa yang matahari terbenam. Kedai-kedai yang menjual barang perhiasan cenderamata akan dibuka hingga sedikit kemudian tetapi, jika anda mahu makan, anda lebih baik akan makan sebelum pukul 7 malam jika tidak, anda akan mendapati bahawa restoran telah ditutup.

Tidak benar-benar tiada kaitan sama sekali selepas gelap. Thale Noi adalah sangat berbeza dengan lokasi pelancongan yang terkenal di Thailand. Ia mengenai menghargai keindahan alam semula jadi pada waktu siang. Thailand juga boleh menjadi terkenal dengan kehidupan malam yang terkenal di dunia di lokasi lain yang tertentu, tetapi tidak di Thale Noi.

Makanan
Saya mempunyai dua masalah dengan makanan yang ada di Thale Noi.

Pertama, ia adalah penting bahawa saya mempunyai sarapan pagi gaya-Barat yang baik untuk memulakan hari dan tiada satu pun tempat saya telah tinggal di dalam Thale Noi saya menawarkan apa-apa seperti sarapan pagi gaya-Barat yang baik. Mereka hanya menawarkan kopi dan biskut, atau snek tdk kuat yang sama. Walaupun anda pergi di luar, satu-satunya perkara yang anda boleh mencari direbus beras.

Apabila saya meminta sesuatu yang mudah seperti roti bakar, mereka telah memandang saya seolah-olah saya hanya diminta Cendawan segar dan champagne denda. “Roti? Di sini? Di Thale Noi? Adakah anda gila, Farang?”

Apabila saya melawat Thale Noi pada tahun 2013 saya mula berasa sakit selepas keluar di atas air tanpa sarapan yang baik di dalam saya bahawa saya tidak boleh memandu pulang. Kawan saya yang baru tiba dari Jerman melawat terpaksa memandu kereta saya.

Untuk memastikan ini tidak berlaku lagi apabila saya melawat pada tahun 2015 saya mengambil daging sendiri saya, sosej dan roti. Saya penuh mereka dalam kotak ais dan berkata kepada pemilik rumah tetamu untuk memasak mereka untuk saya. Dia sekurang-kurangnya mampu untuk membekalkan beberapa telur. Pada mulanya dia memberitahu saya bahawa dia tidak mampu memasak sosej, tetapi saya berjaya mendapatkan sarapan yang baik.

Kedua, saya mencari restoran di tepi air menjadi terlalu mahal dan sangat miskin dari segi pemilihan dan berkualiti. Oleh itu saya tidak boleh mencadangkan makan di mana-mana mereka. Walau bagaimanapun, terdapat sebuah restoran yang sangat baik tidak terlalu jauh dari pantai.

Transliterasi Thai standard Sam Kak, tetapi versi yang lebih tepat secara fonetik akan menjadi, ‘saam Guk’. Anda mungkin perlu bertanya kepada anak tempatan untuk arahan, tetapi mendapati ia tidak terlalu sukar. Mereka mempunyai menu yang baik, makanan yang baik, dan ia adalah lebih murah daripada makan di kawasan dermaga. Sudah tentu, terdapat hanya makanan Thai. Tidak ada makanan Barat di Thale Noi. Berikut adalah butiran:

Nama Restoran: Sam Kak

Alamat: 281 Moo 13, Moobaan Thale Noi, Tambon Panaang Dtuung, Amphoe Kuan Kanuun, Phattalung
Telefon: +66 (0) 89 653 5952
Latitud: N 07 ° 46 ‘06,1 “(N 07 ° 46,101’)
Longitud: 100 ° E 07 ‘17.8 “(E 100 ° 07,297’)

 

, ,