Kereta Kabel Hat Yai

Projek ini telah bercakap tentang selama bertahun-tahun dan kereta kabel Hat Yai akhirnya dibuka kepada orang ramai pada 5 Disember 2011. 5 Disember adalah hari bertuah di Thailand kerana ia adalah hari jadi Raja.

Ia terletak di taman perbandaran dan menyertai dua tapak kuil di Kor Hong bukit.

Mari kita mulakan dengan positif.

blog-hatyai-cable-car-03

Ia adalah satu perjalanan yang menyeronokkan dan anda mendapatkan beberapa pemandangan yang hebat. Anda boleh melihat Songkhla Lake dan Songkhla masjid pusat dengan mudah. ​​Kuil-kuil di Kor Hong bukit terdiri daripada tiga tapak. Terdapat sebuah kuil yang seolah-olah menjadi seorang nazir gajah, sebuah kuil Cina , dan tapak di mana imej Buddha emas besar terletak. Kereta kabel berjalan dari rumah gajah kepada Buddha emas.

Reassuringly, ia telah dibina oleh Swiss-Austria Doppelmayr Garaventa Kumpulan. Dengan mana-mana bahagian kejuruteraan seperti ini, anda mahu ia dibuat di Jerman, Austria atau Switzerland. Keselamatan, oleh itu, tidak perlu menjadi perhatian.

Saya kagum, tetapi pada masa yang sama, saya kecewa dengan beberapa perkara.

blog-hatyai-cable-car-02

Kuil-kuil tidak benar-benar boleh dicapai dengan berjalan kaki. Anda boleh berjalan tetapi ia adalah satu pendakian yang amat sukar bagi orang-orang yang paling biasa. Saya berharap bahawa kereta kabel yang akan menyelesaikan masalah ini. Ia tidak. Anda masih perlu memandu agak lama cara ke bukit untuk sampai ke stesen kereta kabel.

Memandangkan hakikat bahawa anda perlu memandu ke atas bukit, tempat letak kereta di rumah gajah adalah miniscule. Terdapat ruang untuk kurang daripada satu dozen kereta. Jika tidak ada ruang ia amat menyusahkan. Jika anda pergi apabila terdapat banyak . orang yang anda akan menjadi lebih baik letak kereta di stesen Buddha emas Jika anda memandu diri anda, anda perlu memastikan bahawa kereta anda berada dalam keadaan yang baik -. terutama brek jalan ini adalah curam dan terdapat beberapa selekoh yang sangat tajam.

blog-hatyai-cable-car-01

Kekecewaan terakhir saya adalah sesuatu yang benar-benar mengganggu saya mengenai Thailand. Harga Dual.

Di mana-mana anda pergi di Thailand, terdapat satu harga untuk penduduk tempatan dan satu lagi untuk orang asing. Harga untuk warga asing boleh sebanyak sepuluh kali harga Thai. Pada kereta kabel Hat Yai ia adalah dua kali ganda. Thailand membayar BT100 dan asing membayar Bt200 .

Amalan ini infuriates saya ke tahap di mana jika mereka mendesak saya membayar harga asing yang saya hanya berjalan kaki. Saya telah tinggal di Thailand untuk masa yang lama dan semasa saya bekerja saya membayar cukai Thai. Jika seseorang itu mengambil isu ini kepada antarabangsa mahkamah keadilan anda mungkin akan mendapati ia adalah haram tetapi ia tersebar luas di Thailand.

Di kebanyakan tempat harga Thai menyamar kepada orang asing dengan menulis harga dengan menggunakan nombor Thai, yang beberapa orang asing boleh membaca. Harga tidak menyamar di kereta kabel Hat Yai tetapi ia masih menjijikkan.

Saya membuat bantahan biasa saya – semua dalam Thai -. Dan harga yang dibayar Thai saya sering mendapatkan harga Thai dengan bercakap dalam Thai dan / atau menunjukkan lesen memandu saya Thai Dalam sesetengah keadaan saya tidak lakukan, di mana saya menganjurkan saya sendiri. boikot peribadi dan berjalan kaki. Jika setiap orang asing di Thailand melakukan ini, rakyat Thailand mungkin menimbang semula amalan ini bersifat perkauman menjijikkan.

Sesetengah warga asing bodoh berfikir ia adalah OK kerana “Semua rakyat Thailand miskin dan semua warga asing yang kaya.” Pandangan ini adalah amat naif. Jika anda berada di Thailand melihat di beberapa rumah dan melihat kereta asing bahawa kebanyakan penduduk Thailand memandu. Terdapat adalah banyak Thailand sangat kaya, dan ramai warga asing yang berasa agak miskin sekarang kerana masalah ekonomi di Barat. Dan juga hatyai hotel di sekeliling.

Tiket (apa jua harga yang anda bayar) adalah untuk perjalanan balik, jadi anda boleh kembali kepada di mana anda bermula. Jika anda pergi di hujung minggu atau pada hari cuti umum apabila terdapat ramai orang, anda mungkin perlu menunggu seketika . Terdapat hanya dua kereta kabel dan setiap memegang hanya lapan orang.

Kemaskini Jun 2012: Kini terdapat perkhidmatan bas troli percuma beroperasi di antara Kubah Ais (berhampiran pintu masuk taman) dan stesen kereta kabel. Ini akan menjadi sangat berguna untuk orang yang tiba di taman itu yang tidak mempunyai kenderaan sendiri.

Ia hanya memalukan bahawa stesen kereta kabel tidak dibina berhampiran pintu masuk taman ini di tempat pertama.

 

Kereta Kabel Hat Yai Waktu:

Dibuka setiap hari 09:00 am -20:00pm

GPS: 7,04029, 100,51137

Bagaimana untuk sampai ke Cable Car Hat Yai:

Cara terbaik adalah dengan menyewa teksi atau tuk tuk. Saya akan mengesyorkan teksi sebagai jalan ke puncak bukit yang agak curam.

Memandu sendiri adalah juga satu lagi pilihan yang baik. Kemas kini GPS anda dengan peta Thailand terkini dan memandu cara anda dengan GPS koordinat diberi. Terdapat banyak tempat letak kereta di sana. Memandu sendiri di Selatan Thailand adalah mudah dan menyeronokkan. Semua jalan-jalan di selatan Thailand adalah bebas tol.

,