Matta Fair di September 2016

The Matta Fair September 2016 akan berlangsung dari 2-4 September dan di Pusat Dagangan Dunia Putra atau PWTC di Kuala Lumpur. Bagi mereka yang tidak tahu, ini adalah pameran pelancongan terbesar di Malaysia yang berlaku dua kali setahun di sini di bandar KL di mana lebih 100,000 pengunjung menghadiri pameran itu sepanjang tempoh tiga hari.

matta-fair-sept-2016

Seterusnya Matta Fair September 2016 juga akan mensasarkan tahun cuti akhir untuk rakyat Malaysia dan juga sesiapa yang ingin beberapa tawaran yang baik pada pakej percutian dan tiket penerbangan di seluruh Malaysia dan juga dunia. Hujung tahun adalah masa yang paling popular yang ramai orang akan pergi untuk tempoh yang lama cuti atau percutian kerana musim perayaan dan juga cuti sekolah yang panjang tambahan.

Seperti biasa, terdapat tiga ke empat dewan utama semasa Pameran Matta di mana setiap dewan khusus untuk kawasan tertentu perjalanan. Maksud, Dewan 1 dan Dewan 2 didedikasikan untuk perjalanan antarabangsa di mana Dewan 3 dan Dewan 4 akan memberi tumpuan kepada Asia Tenggara dan malaysia. Pada masa-masa, terdapat dewan khas dibuka untuk promosi untuk Pakej Umrah atau acara-acara khas yang lain semasa pameran itu.

Pada satu-satu masa, akan ada sekurang-kurangnya hampir seribu gerai diambil oleh peniaga-peniaga, tetapi ini tidak bermakna 1000 vendor yang berlainan, ia hanya bermaksud bahawa ruang gerai mana syarikat-syarikat yang lebih besar mungkin mengambil masa sehingga sepuluh atau 12 ruang gerai manakala syarikat-syarikat yang lebih kecil boleh mengambil satu atau dua ruang gerai.

matta-fair-sept-2016-03

Ejensi Pelancongan di Matta Fair September 2016

Biasanya, anda akan menemui semua ejen pelancongan utama yang mengambil bahagian pada pameran itu dan ini termasuk syarikat-syarikat yang lebih besar seperti Travel Harper, Apple Vacations, PYO Travel, CIT Travel, Parlo Tours, GTT dan Malaysia Harmony hanya untuk menamakan beberapa. Terdapat sudah tentu skala sederhana ejen pelancongan Malaysia dan juga orang-orang skala yang lebih kecil yang biasanya dilihat melakukan pakej pelancongan tempatan atau domestik.

Kebanyakan syarikat-syarikat pelancongan yang lebih besar terdapat dalam Dewan satu dan dua manakala sederhana dan kecil dilihat pada Halls tiga dan empat. Jadi, jika anda merancang untuk pergi ke Afrika untuk bercuti safari mewah, anda akan mempunyai untuk melihat orang-orang ejen pelancongan dalam Hall 1 berbanding meminta sebuah syarikat kecil di dewan tiga tentang perkara ini.

Beberapa agen cenderung untuk menjenamakan diri mereka sebagai pakar dalam bidang tertentu oleh itu ia adalah budi bicara anda untuk memeriksa dengan orang lain sebelum melakukan sebarang pembelian. Sama seperti saya boleh mengatakan bahawa saya adalah seorang penulis pakar untuk pameran pelancongan, tetapi sekali lagi, tidak ada pensijilan untuk ini supaya anda hanya akan membaca ini dari apa yang saya tulis di sini.

matta-fair-sept-2016-02

Lembaga Pelancongan di Matta Fair September 2016

Lembaga pelancongan akan sentiasa berada di Pameran Matta tidak kira apa, hanya bahawa setiap adil, negara yang dipilih untuk menjadi destinasi kegemaran bagi kedua-dua rantau, Asean dan antarabangsa. Oleh itu, negara yang dipilih akan digalakkan dan lembaga pelancongan masing-masing akan mengambil bahagian dalam menyediakan rancangan khas, ciri-ciri dan juga penampilan artis semasa pameran.

Hanya supaya anda tahu, lembaga pelancongan yang mengambil bahagian ialah hanya untuk tujuan maklumat. Mereka tidak menjual pakej, seperti ramai yang akan berfikir. Tugas mereka adalah untuk memberikan maklumat kepada pengunjung yang bertanya dengan mereka semasa pameran tersebut. Contoh, jika anda mahu untuk melawat Komodo pulau di Indonesia, anda akan perlu pergi ke gerai Indonesia Pelancongan untuk mendapatkan maklumat mengenai bagaimana untuk sampai ke Komodo Island, dan kemudian mereka boleh menghantar kepada salah satu daripada wakil-wakil mereka yang mengendalikan resort atau perkhidmatan kepada Komodo. Dari situ, anda hanya boleh mendapatkan maklumat lanjut melalui DVD atau risalah atau flyer. Seterusnya, anda sama ada buku melalui laman web mereka atau mencari ejen pelancongan yang menjual pakej ini.

Lembaga pelancongan di sini biasanya mempromosikan destinasi di negara masing-masing, oleh itu apabila anda melawat Jepun National Tourism Organization atau JNTO gerai, mereka akan mempunyai banyak gerai mempromosikan pelbagai bahagian Jepun, masing-masing dengan jabatan pelancongan masing-masing atau organisasi swasta. Anda juga akan mendapati gerai menggalakkan walaupun sistem keretapi.

Tiket Penerbangan Murah di Matta Fair September 2016

matta-fair-sept-2016-04

Salah satu dicari promosi, ramai yang akan mengalu-alukan apa pelbagai syarikat penerbangan akan menawarkan promosi. Tetapi dalam realiti, saya hanya berkata bahawa biasanya syarikat penerbangan antarabangsa akan bekerjasama dengan ejen pelancongan dalam menawarkan promosi. Jadi ini bermakna, apabila anda lihat sebagai contoh – promosi Qatar Airways seluruh Pameran Matta, ini tidak bermakna bahawa Qatar Airways mempunyai gerai tiket di sana.

Syarikat penerbangan benar-benar bekerja dengan ejen pelancongan tempatan yang mengambil bahagian dengan menawarkan tiket penerbangan promosi untuk dijual, sama ada secara individu atau bersama dengan lawatan. Oleh itu, seseorang seperti 12Fly akan menawarkan diskaun penerbangan ke London, Paris atau Rome melalui Qatar Airways dan promosi juga akan berdasarkan tempoh jangka masa tertentu dan kadang-kadang tidak sah pada hari tertentu. Oleh itu, pengguna perlu menyemak dengan ejen itu pada berlepas dan ketibaan tarikh untuk promosi.

Ini tiket penerbangan promosi juga dibungkus dengan lawatan yang boleh menurunkan harga keseluruhan dan kebanyakan masa, mereka yang ingin untuk terbang jarak jauh akan datang ke Pesta Matta untuk mendapatkan tiket-tiket syarikat penerbangan. Jarak jauh adalah dalam penerbangan yang adalah dari enam hingga dua belas jam panjang dan ultra jarak jauh iaitu melebihi 12 jam. dalam beberapa kes, tiket kelas perniagaan juga dijual sebagai promosi dan ini mungkin salah satu tempat yang terbaik untuk memeriksa sebagai risalah kerap akan tahu bahawa terbang lebih daripada enam jam dalam kerusi ekonomi tidak begitu selesa.

Dalam satu artikel baru-baru ini, saya menulis tentang terbang kelas perniagaan dengan Qatar Airways yang jelas menunjukkan bagaimana ia berbeza berbanding tempat duduk ekonomi umum. Sebagai catatan, sesetengah syarikat penerbangan menawarkan penumpang kerusi Ekonomi Premium yang sedikit lebih selesa daripada standard dengan hampir 5-7 inci ruang kaki.

Tiket Penerbangan Bajet di Matta Fair September 2016

Walau bagaimanapun, bagi syarikat penerbangan tambang murah seperti AirAsia, mereka kadang-kadang akan menyertai dan menjalankan promosi segera yang hanya terdapat di Pameran Matta di mana apabila anda membeli tiket penerbangan anda di sana dan anda akan layak untuk diskaun tambahan untuk penerbangan anda. Ini juga adalah berdasarkan tempoh puncak tarikh. Antara beberapa syarikat penerbangan bajet untuk melihat keluar untuk kini FireFly sebagai Malindo Air sejak itu telah bertukar menjadi syarikat penerbangan perkhidmatan penuh.

Pakej Pelayaran Cruise di Matta Fair September 2016

Pelancongan pelayaran adalah trend baru di kalangan sesetengah orang, terdapat peningkatan dalam genre ini perjalanan di mana ramai yang kini mencari untuk destinasi eksotik dan jauh untuk melakukan pelancongan pelayaran. Nama pertama yang datang ke fikiran apabila anda mengatakan pelayaran biasanya Star Cruises tetapi setakat ini, terdapat pemain baru dalam industri yang dipanggil Costa Cruise, sebuah syarikat pelayaran Itali kini mempunyai beberapa kapal-kapal pelayaran yang beroperasi bagi laluan Asia Tenggara sekitar Singapura, Malaysia dan Thailand.

Pakej Cruise Antarabangsa di Matta adil juga termasuk tawaran nama-nama seperti Royal Caribbean Cruise, Disney Cruise, Norway Princess Cruises mana semua beroperasi pakej pelayaran mewah ke banyak destinasi menarik Cruise dan. Biasanya ia pakej pelayaran berharga dari RM8,000 dan ke atas, yang termasuk penerbangan kepada yang berlepas dan berlabuh pelabuhan dengan pakej semua-dalam. Bagi mereka yang ingin belayar di lautan yang menghabiskan satu yang baik untuk dua minggu lagi, ini adalah salah satu daripada mewah yang melarikan diri boleh anda lakukan.

matta-fair-sept-2016-05
Pakej Muslim di Matta Fair September 2016

Salah satu yang paling dicari dan pakej popular adalah Pakej Muslim di Pameran Matta di mana agak beberapa ejen pelancongan telah khusus pakej yang memenuhi pelancong Islam. Pakej ini termasuk masakan semua halal, berhenti solat dan pemandu pelancong yang kadang-kadang walaupun Islam yang berbahasa Inggeris. Malah negara-negara baru seperti Jepun telah menunjukkan bahawa mereka telah meningkatkan kemudahan mereka yang beragama Islam sejak beberapa tahun kebelakangan ini untuk menyasarkan pelancong Islam, terutama dari Malaysia dan Asia Tenggara. Bandar-bandar seperti Tokyo, Osaka dan Nagoya mempunyai surau, masjid dan halal restoran yang dapat memenuhi untuk genre ini.

Sebahagian daripada Pakej Muslim di Matta Fair juga merangkumi China, Jepun, Korea, Australia, Vietnam, Timur Tengah dan banyak destinasi menarik yang lain. Saya telah pun dilihat Pakej Muslim ke Eropah di pameran itu supaya pada masa kini, apa-apa yang hampir mungkin. Agents yang pakar yang demikian itu Holidays Apple Muslim, Felda Travel dan beberapa ejen pelancongan lain. anda juga perlu bercakap dengan wakil-wakil ejen-ejen ini untuk mendapatkan semua maklumat yang sebelum tempahan pakej pelancongan anda.

Matta Fair September 2016
Tarikh: 2-4 September
Tempat: PWTC, Kuala Lumpur
Masa: 10:00-09:00

Walaupun perjalanan sentiasa menjadi salah satu perkara yang harus lakukan untuk sesiapa sahaja, sentiasa ada destinasi atau tempat baru yang satu akan suka untuk melawat dan dengan kemunculan syarikat penerbangan tambang murah baru, jenis penginapan dan infrastruktur di negara-negara membangun, ia kini lebih mudah untuk perjalanan dan sebahagian besar daripada ini adalah terima kasih kepada internet, yang telah menjadi sumber utama maklumat bagi kebanyakan pelancong.

The Matta Fair 2016 juga merupakan salah satu platform utama yang pengguna boleh menggunakan untuk melawat untuk maklumat atau membeli pakej perjalanan ke mana-mana sahaja di dunia dan juga hotel di kuala lumpur. Untuk kali pertama di sini, ini mungkin akan menjadi satu pengalaman yang amat sangat melihat begitu ramai pakej pelancongan yang ditawarkan dan anda perlu tahu bahawa anda perlu melakukan penyelidikan anda sebelum membeli apa-apa secara membuta tuli.

Sebagai alternatif, terdapat beberapa pameran pelancongan lain yang berlaku di Malaysia yang merupakan MITM Travel Mart 2016 atau Malaysia International Travel Mart yang hanya menjual pakej pelancongan outbound dan diadakan di Pusat Konvensyen Mid Valley biasanya sekitar Ogos tetapi sekali lagi, ini adalah satu alternatif untuk mereka yang ingin meneroka lebih banyak pilihan dan saya dengan mudah akan mengatakan bahawa ramai akan pergi untuk MITM 2016 dan juga Matta Fair September 2016.

,