Tanjung Sepat Perjalanan satu hari

Tanjung Sepat adalah sebuah pekan kecil yang terletak di daerah Kuala Langat Selangor, kira-kira 100 kilometer dari Pusat Bandar Kuala Lumpur. Jika anda kebetulan berada di AVANI Sepang Gold Coast dan Gold Coast Morib, kedua-dua pusat peranginan yang paling terkenal sepanjang Sepang Coastline untuk percutian pendek, adakah melakukan perjalanan setengah hari untuk Tanjung Sepat untuk beberapa makanan yang baik, dan kopi tradisional. kerana bandar jenis yang bertempat di antara kedua-dua hotel.

tanjung_sepat_01

Tanjung Sepat mendapat namanya daripada perkataan Tanjung, bermakna cape dalam bahasa Inggeris, dan Sepat, sejenis ikan. Ia pernah menjadi sebuah perkampungan nelayan tetapi akibat pencemaran di Selat Melaka, aktiviti ini menjadi kurang rapi, tetapi masih sebahagian daripada tempat kejadian harian di sini. A setengah hari untuk satu perjalanan hari di sini pada hujung minggu atau cuti panjang sesuai, kerana tempat ini membolehkan anda untuk melambatkan kadar sibuk anda di bandar, berjalan-jalan di sepanjang pantai dan menikmati angin lembut.

Sejauh Tanjung Sepat dari KL? Kira-kira satu dan setengah jam memandu dari Pusat Bandaraya KL. Ia adalah mudah bagi penduduk tempatan untuk ke sana dengan memandu, tetapi untuk pelancong, mencadangkan untuk menyewa van atau teksi untuk pergi di sekitar tempat-tempat pelancongan di kawasan itu .

Bagaimana cuaca di Tanjung Sepat? Bergantung kepada nasib. Sama ada cuaca panas dan lembap anda dengan langit yang biru atau hujan, langit suram yang berlaku kepada kami.

Apa yang perlu makan di Tanjung Sepat? Mi Duck sup makanan laut (kita terlepas ini), Seafood Bak Kut Teh, cincang daging Pau, Mui Choy Pau, Tradisional Kopi, dan sekali lagi, pesta makanan laut di restoran semasa makan tengah hari atau makan malam.

Apa yang perlu dilakukan Tanjung Sepat? Terus terang saya katakan, tiada apa-apa banyak yang perlu dilakukan di Tanjung Sepat. Ia tidak seperti yang sesak seperti Sekinchan, walaupun pada hari cuti. Sebab utama yang mendorong kita ke atas adalah pemandangan yang indah pokok di pantai semasa air surut. aktiviti-aktiviti lain yang kesimpulan keseluruhan perjalanan. masyarakat Tanjung Sepat telah membuka sebuah laman web, yang mempunyai maklumat ringkas mengenai bandar, dan peta pelancongan untuk membimbing anda melalui. Ada ini dengan anda dan anda baik untuk pergi. Ringkaskan 13 perkara yang perlu dilakukan di Tanjung Sepat di post blog ini.

Jadual perjalanan kami: Ah Hock Tanjung Sepat Bak Kut Teh (1 jam) -> Lover ‘s Bridge (dirobohkan) -> Qing Ren Qiao Tempatan Shop Produk (30 minit) -> Qing Ren Qiao Cultural Street (20minutes) -> Gano Mushroom Farm & HomeStay (30 minit) -> Pantai Tanjung Sepat Batu Laut (1 jam) -> Kuan Wellness Eco Park (30 minit) -> Hai Yew Heng Pau (10 minit) -> Kwa Zha B Kopi -> Mei Mei ambra Juice – > Joo Fa Coffee Trading -> Mr Black Homemade Pau (10 minit)

1) Restoran Ah Hock Tanjung Sepat Bak Kut Teh
亞福海鮮肉骨茶
Lot 2260, Lorong 7,
Jalan Besar, Tanjung Sepat,
Selangor.
Hubungi: 019-606 6288 / 019-668 4699
Waktu Operasi: 06:00 -12.30PM

tanjung_sepat_seafood_bah_kut_teh

Perjalanan kami di Tanjung Sepat bermula dengan sarapan pagi di Restoran Ah Hock Bak Kut Teh, restoran yang terkenal dengan makanan laut bak kut teh. Satu periuk bak kut teh penuh dengan fillet ikan, udang, sotong, perut babi untuk 2, berharga RM30. anda juga boleh memesan barangan lain seperti ikan kukus, sayur-sayuran, dan lain-lain “dai chao” hidangan.

Kami lebih suka versi klasik bak kut teh lebih ini. Herbs rasa adalah ringan, diambil alih oleh kemanisan makanan laut. Perasaan bercampur minum bak kut teh yang rumit rasa di dalamnya. Udang tidak segar, tetapi bernasib baik kerana daging babi itu baik.

2) Tanjung Sepat Lover Bridge (Tiada ada lagi)

tanjung_sepat_valentine_bridge
Selepas makan tengah hari, kami memandu ke Lover ‘s Bridge, iaitu kira-kira 5minutes dari Ah Hock. Malangnya, yang mesti melawat Lover’ s Bridge dirobohkan. Kami tidak walaupun mempunyai peluang untuk menangkap “jambatan runtuh” versi . Apa yang menyambut kami apabila kami sampai adalah mencari lorong pasir, lumpur, batu dan penggali. Tidak pasti jika jambatan itu akan dibina semula, Jadi jika anda ingin mengambil gambar dengan jambatan streches ke laut, terdapat dua lagi jambatan untuk kiri dan kanan Bridge Kekasih.

tanjung_sepat_lover_bridge

Gambar sebelum diruntuhkan..

3) Tanjung Sepat Wishing Trees & Wishing Well

tanjung_sepat_wishing_well

Membuat hajat, membuat hajat. Siapa kata anda tidak boleh menggantung Krismas tergantung di pokok yang Wishing? Saw ini dalam perjalanan ke Bridge Kekasih. Jadi comel.

4) Menara Berkembar Tanjung Sepat

tanjung_sepat_twin_tower

Ini adalah inovatif dengan menyusun sehingga Nu Er Hong Cina Wine menyerupai Menara Berkembar Petronas Malaysia. Ia terletak di sepanjang Qing Ren Qiao Cultural Street, di sebelah Qing Ren Qiao Souvenir Shop.

5) Ganofarm Homestay

Lot 700, Jalan Laut Membiru,
Taman Pelangi, 42800 Tanjong Sepat, Selangor.
Laman Web: http://www.ganofarm.com
Hubungi: 03-3197 3919

tanjung_sepat_Ganofarm

tanjung_sepat_Ganofarm_02

Ganofarm Homestay bukan sahaja homestay, tetapi juga merupakan syarikat penyelidikan cendawan berdasarkan di Malaysia yang menanam, membangun, mengilang, memasarkan cendawan segar dan produk berasaskan cendawan. Ling Zhi Mushoom, Abalone Cendawan, Monkey Mushroom Head, Black Jelly Mushroom, nama anda itu, mereka mempunyai ia Dibeli sebotol Ling Zhi Mushroom Minuman -. rasanya adalah pahit.

6) Kuan Wellness Eco Park
Lot 408, Jalan Tanjung Layang,
Kg Tanjung Layang,
Mukim Batu,
42800 Tanjung Sepat,
Selangor, Malaysia
Hubungi: + 603-3148 1126

Kami agak kecewa dengan Kuan Wellness Eco Park. Ia mempunyai tema yang paling cemerlang, outfront dan landskap di kalangan semua tarikan lain di Tanjung Sepat. Mereka dalam keadaan baik untuk penyelidikan sarang burung dan pengeluaran, tetapi maaf untuk mengatakan bahawa, kalau dikatakan ini tema, mereka masih mempunyai jalan yang lama untuk dicapai.

Apabila kita mula-mula melihat kincir angin yang menarik dalam beberapa ulasan blog, kita fikir Kuan Wellness Eco Park akan menjadi seperti taman tema di Hua Hin Swiss Sheep Farm, bersama dengan galeri sarang burung dan taman eko-pelancongan. Apabila sampai, terdapat hanya satu kawasan kecil dengan kincir angin mendarat di padang rumput, lembu kayu untuk disiapkan.

tanjung_sepat_eco_farm

Ada Ecofarm yang terletak di sebelahnya, RM5 seorang. Jika anda ingin melawat pusat sarang burung mereka, RM10 setiap penyertaan bagi setiap orang. Kita membaca daripada laman web mengatakan bahawa mereka mempunyai Walk Nature sebelah Kuan Kesihatan, tetapi kita tidak boleh merasa . Dibayar RM20 untuk secawan Snow Kulat Bird Nest Drink di Smoke-Free mereka Eco Cafe, dan meninggalkan selepas 20 minit.

7) Perniagaan Pau Hai Yew Heng
405 Lorong 4
Jalan Pasar,
42800 Tanjung Sepat,
Kuala Langat,
Selangor.
Hubungi: 012-272 9009 / 03-3197 4144
Waktu Operasi: 13:00-18:00 / 10-6pm (Public Holiday)

tanjung_sepat_pao-01

Sebuah perjalanan ke Tanjung Sepat tidak lengkap tanpa tenggelam gigi anda ke Tanjung Sepat Pau namedly Hai Yew Heng Daging Pau dan Mui Choy Pau. Walaupun kita suka mereka Mui Choy Pau banyak, tapi di sisi lain, suka pau daging yang penuh dengan ketulan besar daging babi, dicampur dalam agak panas, sos manis serupa dengan Char Siew Pau. Ia memang berbeza daripada daging Pau kita biasanya mempunyai di restoran dim sum KL. Tetapi RM2.80 untuk satu bun yang kecil, kami tidak fikir ia bernilai harga sebegini. Hai Yew Heng mempunyai outlet baru di Johor Bahru Mount Austin juga.

8) Kwo Zha B Coffee

tanjung_sepat_kopi

Kwo Zha B Kopi terletak beberapa pintu dari Hai Yew Heng Pau. Anda boleh membeli paket kopi di sini. Ujian percuma juga disediakan. Kami telah diberitahu bahawa Joo Fa Trading, yang merupakan salah satu jalan dari Kwa Zha B, menawarkan kopi lebih baik di Tanjung Sepat.

9) Mei Mei Sha Lei Shui
405 Lorong 4
Jalan Pasar
42800 Tg. Sepat,
Kuala Langat, Selangor.
Hubungi: 0176231591
Masa dibuka: 10:00-06:00 (Sabtu, Ahad, PH)

tanjung_sepat_fruit_juice

Dapatkan diri anda sebotol shui sha lei, atau Ambra Juice dari Mei Mei Stall bertentangan dengan Pau Hai Yew Heng. Terdapat juga Ais Krim, Deep Fried Shell lembut Ketam, Vietnamiese Cucur Udang, gerai Pineapple sekitar, berkembang kejadian pelancongan di sepanjang lorong sempit ini .

10) Trading Joo Fa
No. 356, Lorong 5, J
alan Besar,
42800 Tanjung Sepat
Selangor, Malaysia.
Hubungi: + 6012-972 2886 / + 603-3197 4862

tanjung_sepat_joo_fa_trading

tanjung_sepat_joo_fa_trading-02

Kopi panggang Joo Fa Trading merupakan salah satu daripada biji kopi terbaik di Tanjung Sepat. Anda boleh membeli serbuk kopi di sini. Kami telah diberitahu bahawa Joo Fa akan membuka kopi budaya dewan pameran dengan kafe melampirkan kepadanya, tidak terlalu jauh dari lokasi semasa Joo Fa.

11) Mr Black Home Made Pau

No 542, Lorong 2,
42800 Tanjung Sepat
Kuala Langat Selangor

Kedai baru dengan tempat duduk, tetapi tidak berhawa aircon
No.7, Jalan Bawal,
Taman Mutiara,
42800 Tanjung Sepat, Selangor
Waktu Operasi: 10:00-18:00

tanjung_sepat_mr_black

tanjung_sepat_mr_black_harga

Kami tidak dapat mencari kedai Mr Black Home Made Pau di Lorong 2, jadi sebelum kembali ke KL, kami singgah di Mr. Black Home Made Pau kedai baru di Jalan Bawal (barisan sama dengan 99 Supermart) dan membeli beberapa pau pulang .. Seperti yang dinyatakan di atas, ada yang mengatakan Mr Black menghasilkan pau lebih baik daripada Hai Yew Heng tetapi kami merasakan kedua-dua mempunyai kekuatan mereka sendiri Hai Yew Heng saiz pau adalah lebih kecil, bun lebih nipis, lebih mengisi, lebih mahal, perkhidmatan yang kurang sopan, sedangkan Mr Black mempunyai bun tebal, tekstur yang lebih padat, inti lebih berperisa, lebih murah dan sudah tentu, perkhidmatan yang sangat penuh perhatian.

Kami mencuba Chicken Rice Wine Pau dan Deep Fried Char Siew Bun. Chicken Rice Wine Bun bunyi yang menarik, rasa sama unik juga, hanya perisa halia telah lebih muatan. Deep Fried Golden Char Siew Pau adalah kegemaran kami. Mr Black Homemade Pau telah popular untuk Golden Deep Fried Bun selama ini mereka. anda boleh memilih apa pau anda suka, dan digoreng mereka untuk mendapatkan lapisan luar keemasan rangup yang menambah tekstur rangup untuk pau anda, menjadikan ia lebih “bun-licious”.

tanjung_sepat_pantai

Pastikan lokasi yang terbaik banding untuk lepas tempat teratas kegemaran kami – iaitu pantai Tanjung Sepat. Sayangnya tidak ada langit biru semasa lawatan kami tetapi tempat kejadian suram ditolak oleh banyak pokok mati dan pokok bakau adalah menakjubkan juga!

Kami tinggal selepas 13:00, ponteng beberapa tempat-tempat lain yang anda mungkin interest, seperti di bawah:

12) Multi-Rich Pitaya Sdn. Bhd
A-126, Kampung Baru, 43900 Sepang
A buah ladang naga, di mana anda boleh membeli buah naga, menghilangkan dahaga anda dengan minuman buah naga, atau mengunyah ke bawah buah naga ais krim.

13) Malayan Food Industries Sdn Bhd
(Tanjung Sepat Tanjung Chips)
Lot 2926, Kg. Tumbuk Darat,
42800 Tanjung Sepat,
Selangor, Malaysia.
Hubungi: 03-31972888 / 019-278 3889
Waktu Buka: 8:00-18:30
Potato Chips di sini adalah baik!

14) Perniagaan Yek Loong Enterprise
No.30, Jalan Bawah Satu, Tanjung Sepat,
42800 Selangor, Malaysia.
Hubungi: 03-31972728 / 012-640 3551 / 013-3.902.013
Anda boleh membeli yang baru dibuat bebola ikan di sini.

 

,