20th Century Fox World Genting

Taman tema 20th Century Fox World Genting Malaysia pertama yang akan dibuka pada akhir 2016 tetapi sehingga kini, terdapat beberapa berita bahawa taman tema baru di Genting akan hanya dibuka pada awal 2017. Ini kini yang paling bercakap tentang taman tema di dunia kerana ia adalah yang pertama seumpamanya dan sedang dibina di Malaysia.

20th-century-genting-01
Berharga lebih AS $ 300 juta, taman pernah ini pertama filem yang diilhamkan tema yang terletak di kawasan tanah tinggi sejuk Malaysia pasti akan menjadi magnet pelancongan bagi Asia Tenggara dan Asia yang lebih besar. Ini taman tema besar juga mengambil alih ikonik Genting Theme 30 tahun Park yang sejak ditutup pada bulan September 2013 untuk memberi laluan kepada taman baru.

Secara keseluruhan, seluruh 20th Century Fox World Genting taman tema yang terletak 6000 kaki di kawasan tanah tinggi akan menjadi 25 ekar dan akan menampilkan sekitar 25 tunggangan keseronokan dan tarikan berdasarkan filem dan francais daripada filem dan kartun popular. Matlamat mereka adalah mudah – untuk membawa penceritaan yang kaya dengan Fox ke tahap yang baru dengan taman tema interaktif untuk semua lapisan masyarakat.

20th Century Fox World Genting Rides Taman Tema
• Rio
• Zaman ais
• Titanic
• Life of Pi
• Planet daripada beruk
• Alien vs Predator
• Malam di Muzium

* Di atas adalah masih tunggangan popular tentatif kerana mereka belum mengumumkan calon-calon bertanding sebenar tarikan. Buat masa ini, mainan di atas telah dipetik dari sidang akhbar dan portal berita lain.

Status Semasa 20th Century Fox World Genting

genting-status-Nov2015

Terdapat pembinaan besar-besaran berlaku di sekeliling Resorts World Genting untuk menyiapkan taman tema baru di sini. Bagi sesiapa yang baru-baru ini telah melawat Genting Highlands, dan tinggal di First World Hotel, anda akan paling mungkin telah melihat pembinaan berterusan daripada eskalator naik kawasan Highlands Hotel.

Walaupun ia tidak menjadi rahsia kepada apa yang sedang berlaku, ramai pengunjung ingin tahu telah dilihat mengambil gambar keseluruhan kawasan, beberapa selfies walaupun melakukan dan sebagainya.

Walaupun Twentieth Century Fox World adalah di bawah pembinaan, Resorts World Genting juga sedang menjalani kerja-kerja pengubahsuaian penuh dan menaik taraf dan First World Hotel yang popular akan mempunyai tambahan 1,286 bilik pada pertengahan 2015, hotel terbesar di dunia mungkin membuat, sekali lagi.

Secara keseluruhannya, Resorts World Genting mempunyai enam hotel, dan mempunyai salah satu hotel terbesar di dunia, First World Hotel dengan lebih daripada 7300 bilik. jenama premium mereka-hotel termasuk Crockfords, Genting Grand dan Maxims, bersama-sama mengumpul kira-kira 10,000 bilik hotel, lebih 60 tempat makanan dan minuman, kursus golf, dan pelbagai tarikan lain untuk berkhidmat lebih 20 juta pelanggan setiap tahun.

 

Tarikan baru di Genting Resorts World

Horizon 50 – A galleria unik yang merangkumi 16,000 kaki persegi yang mempamerkan permulaan dan pembangunan Genting sempena ulang tahun ke-50. Galeri ini juga menampilkan Rancangan Genting Bersepadu Pelancongan (GITP), pembangunan jalan peta untuk 10 tahun akan datang dan jika anda ingin tahu lebih lanjut mengenai Genting Highlands, Horizon 50 adalah tempat untuk menyemak dan ia adalah pintu masuk percuma.

Sky Avenue Mall Genting – Tarikan baru ditetapkan dibuka pada 2016 dan akan menjadi tarikan utama pengunjung lain di sini dengan saiz yang luar biasa daripada 390,000 kaki persegi menempatkan lebih 165 lot runcit, kedai makanan dan minuman dan pawagam. Terdapat juga sekitar 76 unit membeli-belah. The Sky Avenue Mall Genting dirancang untuk menjadi hab utama bagi orang ramai untuk membeli-belah, menjamu selera dan menikmati suasana keseluruhan Resorts World Genting.

Genting Premium Outlets (GPO) – pusat outlet premium kedua Malaysia, sama seperti Johor Premium Outlet (JPO) akan kira-kira 480.895 kaki persegi dan akan mempunyai 120 cawangan dengan sejumlah kawasan NLA 260.895 kaki persegi. Bernilai RM200 juta ini akan menjadi puncak bukit yang pertama di Asia Tenggara Premium Outlet Centre dan akan menempatkan 150 kedai jenama pereka dengan sejumlah 4,000 ruang letak kereta untuk kereta dan bas. Ini juga sedang dibina di kawasan Awana Resort and Golf Course Genting dengan stesen kereta kabel pertengahan bukit baru di sini. Pada asalnya ditetapkan untuk membuka pada lewat 2015, projek ini telah ditolak ke 2016.

genting-premuim-outlet

Sky Plaza Shopping Mall – Sebuah pusat membeli-belah yang baru diubahsuai dan moden disediakan untuk semua lapisan masyarakat yang disambung kepada Sky Avenue.

New Skyway Station Kereta Kabel – Selepas menutup sistem kereta kabel pertama atau Kereta Kabel Awana, pengubahsuaian yang berterusan sekarang untuk sistem kereta kabel baru yang mampu untuk mengangkut 4,000 orang sejam. Kereta Kabel Genting baru ini juga terletak di kawasan Sky Avenue dan akan menyambung pertengahan bukit Genting Premium Outlet.

Keseluruhan projek besar-besaran adalah sebahagian daripada makeover RM5 bilion di tempat peranginan Genting Highlands, yang bermula pada Disember 2013 dan dijangka siap dalam tempoh 10 tahun di bawah Rancangan Pelancongan Bersepadu Genting. Artikel asal pada 20th Century Fox Theme Park telah dilakukan oleh saya pada 2013, manakala banyak telah berubah sejak berita itu keluar. Pada tahun 2013, Resorts World Genting menarik 19.6 juta pelawat dan ia kini mensasarkan 30 juta pelawat menjelang tahun 2020.

genting-20th-century-fox

Setakat ini, berita terakhir yang diketahui adalah bahawa keseluruhan projek telah dijadualkan semula untuk membuka pada tahun 2017, tetapi tidak ada tarikh yang tepat disebut. 20th Century Fox World Genting juga akan mempunyai pembukaan sebelum pelancaran rasmi. Sehingga itu, anda sentiasa boleh menyemak banyak taman-taman tema lain di Malaysia untuk melawat jika anda datang ke sini pada 2016.