No US Visa di perlu untuk rakyat malaysia dalam tahun 2017

Anda mungkin telah mendengar mengenai ini atau tidak tetapi dalam tempoh 18 bulan masa atau di tempat lewat 2017 atau awal 2018, rakyat Malaysia mungkin tidak memerlukan visa perjalanan untuk melawat Amerika Syarikat atau United States of America. Berita ini datang selepas Jabatan Imigresen Malaysia telah giat berusaha untuk menaik taraf sistem untuk mematuhi garis panduan Amerika Syarikat dan bebas visa untuk program Amerika Syarikat itu dijangka siap pada akhir tahun 2017. Berita ini juga secara rasmi diumumkan oleh Menteri Dalam Negeri Malaysia – Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

no_us_visa_2017

Tanpa visa Amerika diperlukan untuk pelancong Malaysia, Malaysia akan menjadi negara ke-38 di mana rakyatnya tidak perlu memohon visa pelancong ke Amerika Syarikat untuk lawatan 90 hari (3 bulan) atau kurang. Menteri Dalam Negeri juga menekankan bahawa proses untuk memastikan ini akan mengambil masa sekitar 18 bulan sehingga Jun 2016 tetapi isu utama ini mematuhi garis panduan imigresen yang ketat Amerika Syarikat dan jika segala-galanya bergerak dengan lancar, proses ini juga boleh dilakukan dalam masa yang lebih singkat daripada yang dirancang .

Salah satu bidang utama yang perlu terletak pada Penumpang Advanced System Screening (APSS) yang memerlukan scanner untuk semua dokumen perjalanan bertambah baik. Menteri itu juga telah menyebut bahawa ini visa percuma proses diperkenalkan pada awalnya dengan pegawai kerajaan membuat perjalanan, dan peringkat seterusnya adalah untuk pengembara perniagaan manakala peringkat akhir akan menjadi pelancong umum ke Amerika Syarikat.

hollywood_usa_01

Amerika Syarikat telah menjadi salah satu destinasi pelancongan pilihan untuk rakyat Malaysia, terutamanya untuk cuti akhir tahun tetapi permohonan visa yang ketat telah menjadikan ia kurang menarik dan dengan berita bahawa mungkin tiada US perjalanan visa bagi rakyat Malaysia pada tahun 2017, kemahuan ini pasti membuka faedah bagi Malaysia untuk melawat Amerika Syarikat.

Destinasi pelancongan yang popular di Amerika untuk warga Malaysia termasuk Florida di Pantai Timur Amerika Syarikat kerana terdapat Walt Disney World, Magic Kingdom, Sea World Orlando, Disney Animal Kingdom, Universal Orlando dan terkenal di dunia Epcot Center untuk menamakan beberapa. Florida dan Orlando menyediakan kembara hebat untuk pelancong keluarga dari Malaysia. maklumat lanjut daripada Melawat Florida.

Satu lagi destinasi popular di Amerika Syarikat untuk rakyat Malaysia juga Pantai Barat Amerika Syarikat di mana Los Angles dan Las Vegas terletak di. Bandar-bandar ini menarik semua jenis pelancong dengan pelbagai luas yang mengagumkan hiburan, gaya hidup dan pengembaraan. Los Angeles atau LA akan menjadi pelabuhan utama kemasukan di mana pengunjung boleh mencari tempat-tempat pelancongan atas Santa Monica, Hollywood, Universal Studios dan dan pemilihan menakjubkan hiburan dan kehidupan malam. Dapatkan maklumat lanjut daripada Cari Los Angeles.

Lebih di Las Vegas yang berjarak lima jam dari Los Angeles, pelawat akan mengalami desa California sebelum memasuki salah satu daripada bandar-bandar yang paling menakjubkan di dunia. Di Las Vegas, hiburan tanpa henti menanti semua jenis pelancong, tidak lupa kasino bertaraf dunia, taman tema dan tarikan. Maklumat lanjut mengenai Lawati Las Vegas.

Salah satu perkara yang paling pelancong Malaysia ke Amerika Syarikat akan lakukan adalah menyewa kereta di Los Angeles dan memandu ke Las Vegas untuk semalaman di sana untuk satu atau dua hari sebelum menuju ke San Francisco pada perjalanan jalan raya lapan jam dan menghabiskan beberapa hari sana sebelum kembali ke LA. Dengan cara ini, anda boleh melihat tiga bidang utama di Pantai Barat Amerika Syarikat dalam seminggu iaitu apa Pelancong mahu. Sepanjang perjalanan, anda lihat Nevada padang pasir yang indah, dan beberapa pelancong juga membuat perhentian foto di Empangan Hoover yang terletak hanya dalam jarak 45 minit pemanduan dari Las Vegas.

Bagi rakyat Malaysia yang merancang untuk melawat Amerika Syarikat, anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat daripada Kedutaan Amerika Syarikat Malaysia laman web rasmi sebagai semua yang anda perlu tahu didapati di sana, dari permohonan visa, Pekerjaan di Amerika Syarikat, Belajar di Amerika Syarikat dan sebagainya. Kedutaan AS di Malaysia juga terletak di Jalan Tun Razak di Kuala Lumpur.

Dengan pengumuman visa percuma masuk ke Amerika Syarikat bagi Malaysia, akan ada banyak faedah pada tahun 2017 dan terutamanya semasa Pameran Matta 2017 di mana ramai pelancong akan mula bertanya tentang pakej pelancongan Matta ke Amerika Syarikat dan ini yang paling pasti akan meningkatkan ketibaan pelancong ke Amerika dari Malaysia.

,