Akar muzik campuran

Pada masa yang apabila terdapat banyak instrumen elektronik sekitar, di sana sini di bar Mauritius muncul, jika tidak biasa tempat perhimpunan tempatan yang menyediakan platform untuk penghibur tempatan bermain hidup, muzik akustik dalam suasana di mana ada boleh interaksi sebenar dengan orang ramai. Pengelakan mengambil lihat beberapa tempat tersebut.

mauritius-bar-01

Jenis muzik Mauritius kebanyakannya campuran sega tempatan, blues dan muzik Caribbean dan di tempat lain, dan telah menikmati kejayaan yang semakin meningkat pada tahun-tahun kebelakangan ini. Muzik secara langsung, sama ada dalam suasana yang kecil, desa atau lebih canggih, adalah cara yang baik untuk membina hubungan antara pelaku dan penonton, menarik lebih ramai penduduk tempatan dan pelancong. Beberapa menyebut – suara yang dilapisi dgn kecil daripada bluesman Eric Triton, lirik Zulu dan Yoan Catherine, perkusi rumit Menwar dan bunyi Maron’er, Mulaeo atau Riddim Kilang dan juga anak-anak muda Emmanuel Desroches dan Emmelyne Marimootoo.

Mahebourg adalah titik permulaan mungkin, sebuah perkampungan pantai penuh sejarah, di selatan-timur pulau itu. Pada masa kini, tidak jauh dari sini, terletak di lapangan terbang antarabangsa, tempat di mana kebanyakan pelawat ke negara ini eksotik tempat turun. Di pinggir lapangan, beberapa ela sahaja dari rumah-rumah yang pertama di kampung, Baz’Art menarik seorang awam eklektik penduduk tempatan dan pelancong, dari semua kumpulan etnik, bersatu dalam keghairahan mereka untuk penghibur. Keriuhan dari penonton, duduk di meja atau berdiri dengan segelas di tangan mereka, jatuh kepada bisikan sebagai pemuzik yang bersedia untuk bermain gitar. Gendang djemb√© tempatan dan instrumen tembaga juga boleh menyertai sebagai matahari terbenam dan penyanyi melancarkan ke dalam program. Suasana tidak lama lagi menjadi panas, perasaan permukaan dan penonton alur bersama, menikmati hubungan istimewa yang suasana yang seperti menawarkan mereka dengan artis.

mauritius-bar-02

Ada suasana yang serupa di Rose Hill, di tengah-tengah pulau itu. Le sapin, yang terletak di sekitar pokok cemara yang besar, adalah satu lagi tempat pub jenis kecil yang telah membina reputasi yang besar sejak dua dekad yang lalu untuk sesi muzik, terutamanya blues, reggae dan muzik fusion. Para penghibur termasuk pemuzik dan peningkatan bintang ditubuhkan tetapi, dalam kedua-dua kes, ada buzz yang sama antara ahli muzik dan penonton. Walaupun penumpuan kepada muzik tempatan, bunyi Fazira, Marley dan Chapman juga mempunyai – tetapi termasuk banyak penambahbaikan.

Satu lagi tempat yang menampilkan muzik secara langsung tempatan baru-baru ini muncul di tempat kejadian berhampiran Gros Cailloux, di jalan raya dari Rose Hill ke Pantai Barat. Terima kasih kepada sifat agak istimewa, daya tarikan amat desa, dan juga perkataan merebak dari mulut ke mulut, Le Phare Kiltir Loft menjadi popular. Duduk di atas apa sahaja yang mereka boleh mencari atau hanya bersila di atas tanah, penonton, dengan kaca di tangan, menghirup suasana.

Beberapa batu ke selatan, tetapi masih di Pantai Barat, jalan membawa kepada Kenzi Bar di resort tepi laut Flic en Flac. Kembali dari depan laut dan kehidupan malam tempatan, dengan lampu malap dan hiasan puak, ia adalah di mana menjanjikan pemuzik muda melaksanakan dari ke semasa. Muzik sering kaum-berorientasikan, dalam erti kata akar asas perkataan, tetapi muzik elektronik tidak dikecualikan – apa sahaja yang berlaku di bursa spontan antara pelaku dan bar-penonton. Malah pemilik bar kadang-kadang turut sama dalam dengan pemain dalam duo improvisasi.

Di tengah-tengah Grand Bay, resort utama di Utara, The Banana Club agak berbeza a. Ia telah wujud selama bertahun-tahun. A peringkat kecil, bar dan meja berdiri di bawah pokok yang besar dan persembahan secara langsung yang mempunyai lebih banyak udara sangat bertanggungjawab ke atas mini konsert.

Pelbagai artis tempatan melaksanakan terutamanya lagu-lagu pop-rock, versi mereka hits antarabangsa popular, dan juga memperkenalkan beberapa gaya muzik tempatan yang sama. Tidak jauh dari sini, dalam suasana yang selesa dan sejuk, yang Azzale lebih baru dan Barabar sering menampilkan penyanyi pemuzik dan tempatan. Mereka mempunyai pelanggan campuran dan muzik adalah terutamanya Mauritius walaupun, dari ke semasa, apabila jalur bermain hits oleh Sting atau Louis Armstrong, penonton turut sama dalam, menyanyi dengan penuh semangat bersama-sama dengan ahli muzik.

Walau apa sahaja tetapan, dengan ciri-ciri desa atau satu yang selesa, tempat muzik akustik tempatan masih hidup dan baik, dengan banyak kepelbagaian dan campuran bunyi mencerminkan asal-usul pelbagai penduduk negara.